AI wearables zijn hier, blijven ze ook?

Door: Jaap

17 april 2024

Blog

Ze waren al een tijd geleden aangekondigd en komen nu langzaam op de markt, AI wearables. Devices die je eenvoudig bij je draagt, bijvoorbeeld als broche of als bril. Het liijkt heel eenvoudig, vang de essentie van een smartphone en stop dit in een veel kleiner device dat je gewoon aan je kleren of een ketting hangt. Maar werkt dat?

Humane AI Pin

Een van de eersten die we zien in dit rijtje is de AI Pin, van Humane. Het bedrijf Humane is opgezet door oud medewerkers van Apple. Dat maakt dat veel mensen enthousiast worden op voorhand. En de belofte dat je je telefoon op zak kan houden zal ook veel mensen enthousiasmeren. 

De Humane AI Pin is met $699 een prijzige gadget om aan te schaffen. Daar komt nog eens $24 per maand bij om gebruik te maken van de diensten. Als je daarmee je abonnement van de telefoon kunt vervangen is dat te overzien. Maar werkt het?

Voorlopig niet. Tenminste niet goed. De reviews zijn op zijnn minst negatief te noemen. Er ontbreken hele basic functies aan de AI Pin die je toch zou verwachten, zoals het zetten van een timer of het sturen van een mail. Verschillende reviewers zoals The Verge en Marques Brownlee constereren daarbij ook dat het apparaat heel erg warm wordt. 

Zijn we dan teveel verwend dat we verwachten dat iets direct foutloos werkt? Vast. Smartphones werken out-of-the-box en andere apparaten net zo. Maar een device dat, op het oog, met veel zorg is samengesteld zou toch beter moeten werken. In ieder geval voor dat bedrag. 

Limitless Pendant

Tegenover de AI Pin komt nu de Limitless Pendant. Een hanger die alles wat er gezegd wordt gedurende de dag wordt opgenomen en getranscribeerd waardoor alle gesprekken doorzoekbaar worden. 

De Pendant komt uit de koker van bedenkers van Rewind AI. Deze tool houdt alles bij wat je op je computer doet en zorgt dat dit ook doorzoekbaar is.

De warhoofden onder ons zullen wellicht enthousiast worden van het vooruitzicht dat alle toezeggingen meteen opgenomen worden in de agenda en dat afspraken vastgelegd worden. Maar je kunt vragen stellen bij de privacy-instellingen. En ja, bij de Pendant moet expliciet worden aangegeven dat je mag worden opgenomen. Maar ik schat in dat dat omzeilbaar zal zijn of dat dat niet waterdicht is. 

Rabbit R1

Een alternatief is de Rabbit R1. Dit is een device dat je niet op je draagt, en dus strikt genomen geen wearable is. 

De Rabbit R1 heeft een scherm en kan met AI verschillende taken uitvoeren. Na een lange aanloop is ook dit bedrijf begonnen met de uitrol ervan. 

De Rabbit R1 heeft een eigen OS met een Large Action Model (LAM) erin gebouwd. De device kan dus acties voor je uitvoeren, zoals stuur een mail of zoek de dichtsbijzijnde koffietent. 

Voorlopig lijkt de Rabbit R1 niet de smartphone te gaan vervangen, dat zegt het bedrijf zelf ook. Maar het op zak hebben van een LAM is wel een goede ontwikkeling die daadwerkelijk iets toevoegt.

Meta Smart Glasses

Beter goed gejat dan slecht bedacht zullen ze nij Meta hebben gedacht. Google had jaren geleden de Google Glass. Een bril waarin een computer was verwerkt. Meta heeft zich laten inspireren en is met Ray Ban gaan samenwerken. Het resultaat, een bril met AI. 

De bril kan een aantal dingen, zoals opnemen avn video of afbeeldingen, bellen en luisteren naar muziek en je kunt ermee livestreamen. 

Daarnaast is de bril voorzien van de AI van Meta zelf, Llama. Daarmee kun je communiceren, de bril laten meekijken en meer. Hoewel de AI nog niet optimaal werkt zijn mensen hierover aardig te spreken. Alleen al het idee dat je voor een foto niet per se je telefoon of camera hoeft te pakken is voor gebruikers al winst. 

Yea or nea?

Ik denk dat AI in wearables een absolute ja is. Het is zoeken naar een vorm die goed werkt. De AI Pin is op zich een mooi idee, maar de uitvoering valt nog tegen. De Pendant zie ik niet zitten, een device dat altijd luistert. 

De Rabbit R1 heeft als nadeel dat je ‘m altijd moet pakken. Dan kun je net zo goed je smartphone pakken. Die wordt straks ook slimmer en kan misschien wel meer dan de Rabbit R1. 

De vorm die ik wel zie zitten is de bril. Als brildrager vind ik het wel tof als ik straks een slimme bril heb met AI erin. En dat ik eenvoudig kan opnemen of foto’s maken, hell yeah! Dan heb je de telefoon minder nodig en kun je de GoPro ook in de stofla leggen. Als er dan ook nog een augmented reality laag op de glazen wordt geprojecteerd ben ik om! 

Ik ben vooral ook benieuwd welke vormen we nog meer gaan zien. Ongetwijfeld gaan we horloges zien, eindelijk praten tegen mijn auto zoals Michael Knight… 

Welke vorm dan ook, de uitvoering is belangrijk. Zorg dat het goed werkt en dat de prijs weerspiegelt wat je kunt met je device, want voor $699 nog geen mail kunnen sturen is wel een beetje teleurstellend.

Lees meer blogposts van FortyTwoAI

Ook aan de slag met AI?

FortyTwoAI helpt je op weg om de stap te zetten!

Of het gaat om de eerste stap of om een verdiepinsslag te maken, FortyTwoAI is jouw aanspreekpunt om AI in jouw bedrijf te introduceren. Laten we wel wezen, AI is here to stay dus laten we dan meteen eruit halen wat erin zit!