Google werkt aan nieuw taalmodel, Gemini

Door: Jaap

05 december 2023

Nieuws

Terwijl Llamda momenteel volop kan worden gebruik met Google Bard en Duet AI is Google bezig met de ontwikkeling van een compleet nieuw taalmodel, Gemini.

De afdeling binnen Google die zich hiermee bezighoudt, Google DeepMind, heeft echter besloten de lancering van het nieuwe taalmodel uit te stellen.

Wat is Google Gemini?

Google Gemini is een initiatief van Google DeepMind, gericht op het ontwikkelen van een geavanceerde AI. Het project werd aangekondigd door Sundar Pichai tijdens de Google I/O-ontwikkelaarsconferentie in mei 2023. Gemini is een verzameling van grote taalmodellen, ontworpen om functies zoals chatbots en tekstgeneratie te ondersteunen​.

Gemini’s kenmerken en doel

Het systeem is multimodaal, wat betekent dat het tekst, afbeeldingen en andere datatypen integreert. Deze aanpak zou Gemini meer natuurlijke conversatievaardigheden moeten geven​. Jeffrey Dean, Google’s Chief Scientist, heeft aangegeven dat Gemini deel uitmaakt van Google’s nieuwe AI-infrastructuur, Pathways, en gericht is op het schalen van training op diverse datasets​. Gemini zou ook verkrijgbaar zijn in verschillende groottes en capaciteiten, met geavanceerde functies zoals geheugen en feitencontrole​.

Toekomstige rol van Gemini

Volgens CEO Sundar Pichai, zullen geavanceerde chatbots, ontwikkeld met behulp van Gemini, uiteindelijk evolueren tot uitgebreide persoonlijke assistenten, geïntegreerd in het dagelijks leven​.

Uitstel van de lancering

De lancering van Google Gemini was oorspronkelijk gepland voor eind 2023. Echter, recente rapporten hebben aangegeven dat de lancering is uitgesteld tot begin 2024. Dit uitstel is het gevolg van problemen met de betrouwbaarheid van het AI-model bij het beantwoorden van niet-Engelstalige vragen. CEO Sundar Pichai heeft besloten dat uitstel van de lancering noodzakelijk is. Gemini is nu gepland om in 2024 te concurreren met modellen zoals ChatGPT-4​.