Anthropic stelt voor: Claude 3

Door: Jaap

05 maart 2024

Nieuws

Anthropic heeft vandaag Claude 3 aangekondigd – een nieuwe generatie van geavanceerde taalmodellen die Claude 2.1 in de schaduw zet. En ja! We kunnen nu ook met Claude aan de slag in Nederland.

Claude 3, in 3 versies

Naar voorbeeld van Google bestaat Claude 3 reeks uit drie modellen in oplopende volgorde van capaciteit: Claude 3 Haiku, Sonnet en 3 Opus. Zoals Anthropic aangeeft, biedt elk opvolgend model steeds krachtigere prestaties, waardoor gebruikers de optimale balans tussen intelligentie, snelheid en kosten voor hun specifieke toepassing kunnen kiezen.

“Opus, ons meest intelligente model, overtreft zijn concurrenten op de meeste gebruikelijke evaluatiebenchmarks voor AI-systemen,” claimt Anthropic, eraan toevoegend dat het model bijna menselijke niveaus van begrip en vloeiendheid vertoont bij complexe taken.

Snelheid is key

Maar snelheid was ook een groot aandachtspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe modellen. Antropic stelt dat Haiku, het snelste en meest kosteneffectieve model in zijn categorie, in staat is om een informatie- en gegevensrijke onderzoekspaper van 10.000 tokens te lezen in minder dan drie seconden.

 

Multimodaal, maar dan anders

De modellen beschikken ook over geavanceerde visuele capaciteiten, gelijkwaardig aan andere toonaangevende modellen. “Ze kunnen een breed scala aan visuele formaten verwerken, zoals foto’s, grafieken, grafieken en technische diagrammen,” claimt Anthropic.

Hoewel het multimodaal is, kan het model geen afbeeldingen of video genereren. Anthropic zegt dat hiernaar geen of weinig vraag naar is en heeft er daarom voor gekozen deze optie (voorlopig) niet toe te voegen.

Tokens, tokens en nog eens tokens

De modellen worden voorlopig beschikbaar met een beperkte hoeveelheid tokens die ze kunnen verwerken. Met 200.000 tokens gaan ze de nu beschikbare modellen van OpenAI en Google al wel voorbij. Desondanks zegt Anthropic dat de modellen capabel zijn om meer dan 1 miljoen tokens te kunnen verwerken, maar het wordt niet gespecificeerd hoeveel.

Safety first?

Op het gebied van veiligheid en verantwoordelijkheid zegt Anthropic dat ze verschillende teams hebben die een breed spectrum van risico’s in de gaten houden. Het bedrijf blijft methoden ontwikkelen om de veiligheid en transparantie van hun modellen te verbeteren.

Nu ook in Nederland!

Claude was lange tijd niet te gebruiken in Nederland. Inmiddels kan dat wel. Met een Nederlands telefoonnummer kun je je aanmelden voor de dienst en direct gebruik maken van Claude 3 Sonnet. Wil je meteen gebruik maken van Claude 3 Opus, dan zul je (tegen betaling) moeten upgraden naar Claude Pro.