Apple zet vol in op AI en dat is maar goed ook

Door: Jaap

20 maart 2024

Nieuws

Het lijken al geen geruchten meer dat Apple bezig met een inhaalslag op het gebied van AI. Verhalen over forse updates in iOS 18 gaan al even rond, maar nu lijkt Apple ervoor te kiezen om te gaan samenwerken met Google om de inhaalslag te gaan maken. Apple heeft ook al met OpenAI gesproken, maar de voorkeur lijkt te gaan naar Google. Op zich niet opzienbarend, Google en Apple hebben al een langere samenwerking omdat Google lange tijd naar voren werd geschoven op Apple devices als de primaire zoekmachine. Daar betaalt Google overigens flink voor.

AI in Apple devices

De eerste stap zou zijn om Gemini van Google achter Siri te gaan inzetten om zo de assistent om te bouwen naar een AI-assistent. Apple is zelf ook bezig met de ontwikkeling van een taalmodel, maar omdat de techgigant flink achterloopt is deze nog niet ‘up to the task’. Zou dit doorgaan, dan kun je Gemini straks via de Google Assistent installeren op je telefoon, of via Siri gebruik maken van het model.

De reden om in gesprek te gaan met Google is omdat zij beschikken over de benodigde infrastructuur voor cloud based AI-features zoals afbeeldingen genereren.

Ook andere devices zullen zeer waarschijnlijk gebruik maken van deze mogelijkheden, omdat Siri op veel meer devices beschikbaar is. In welke vorm en mate is nog de vraag.

Wetgeving over de samenwerking

De samenwerking op het gebied van search is al een tijdje een doorn in het oog van de wetgevers. In de Verenigde Staten zijn al rechtszaken en in Europa wordt Apple steeds meer gedwongen keuzemogelijkheden te bieden, waaronder ook de zoekmachine. Deze samenwerking zal dan ook onder een vergrootglas worden bekeken in de VS en in Europa. 

Als de samenwerking doorgaat heeft dat grote impact, Gemini wordt dan de AI die in een enorme hoeveelheid smartphones wordt geïmplementeerd. 

Apple koopt ook Darwin AI

Het nieuws over de samenwerking met Google komt redelijk kort op het nieuws over een overname door Apple. Het bedrijf heeft Darwin AI overgenomen.

Darwin AI is een Canadees bedrijf dat gespecialiseerd is in het kleiner en sneller maken van neurale netwerken die taalmodellen gebruiken. Deze techniek brengt de mogelijkheid om een taalmodel on-device te draaien, bijvoorbeeld op je MacBook of iPad.

Over de exacte plannen van Apple laat het bedrijf niets los, maar de mogelijke samenwerking met Google en de overname van Darwin AI laten zien dat Apple vol inzet op AI. In welke vorm en op welke devices zullen we ongetwijfeld meekrijgen. Tim Cook, CEO van Apple, heeft in ieder geval bevestigd dat er veel nieuwe AI-features zullen worden aangekodnigd door het bedrijf.

Darwin is een naam die bij Apple bekend is. Het is ook de naam van het open source besturingssysteem dat Apple begin van deze eeuw heeft ontwikkeld, Darwin OS. Dat is het systeem waarop MacOS en iOS grotendeels is gebasseerd.

Waarom Apple wel moet inzetten op AI

Iedereen in de techwereld is ervan overtuigd dat AI de toekomst heeft. An alle kanten zie je dat AI-features worden toegevoegd aan producten en diensten, voor websitebouwers tot klantencontactcenters. Iedereen gaat ermee aan de slag in één of andere vorm.

Waar Google voorloper was op dit gebied, was Apple er (aan de oppervlakte) niet heel erg mee bezig. AI is een term die ze bij de presentatie van de iPhone 15 line-up niet een keer gebruikten, terwijl Google met de Pixel 8 de ene feature na de andere toonde en de term AI rondslingerde als een soort Oprah Winfrey (and you get AI and you get AI!!!).

Apple lijkt dus een beetje overvallen door het succes van AI en moet daarom nu diep in de buidel tasten om de inhaalslag te maken. Dat heeft er ook toe geleid dat de ontwikkeling van de Apple Car is gestopt, er moest geld vrijgemaakt worden.

Dus omdat links en rechts iedereen AI omarmt en zoveel mogelijk in de uitingen naar buiten brengt als features en USP’s (kun je nog van een USP spreken als je AI gebruikt?) zal Apple moeten aanhaken, de term AI omarmen en de techniek moeten brengen naar gebruikers van hun tech. Deze keer kunnen ze niet hun eigen weg bepalen. Ze zullen, op hun eigen manier, mee moeten gaan met de stroom. Ik ben alvast benieuwd hoe dat eruit gaat zien, want een Apple sausje over een toffe AI-tool, dat zou best eens kunnen werken.