Figma introduceert FigJamAI

Door: Jaap

08 november 2023

Nieuws

Oke, ik ben wel een Figma Fanboy, dus ik wordt al gauw enthousiast van nieuwe mogelijkheden in het platform. Maar deze is toch wel eentje waar meer mensen blij van gaan worden. Figjam AI. En daarmee ga je tijd besparen!

Figma zeg je?

Jup! En ik kan het wel uitleggen wat het is, maar ChatGPT heeft er betere woorden voor:

Figma, ah, de digitale speeltuin voor ontwerpers, de sandbox waar webdesign en prototyping samenkomen in een bruisende dans van pixels en vectoren! Het is een tool die je laat schetsen, experimenteren en ontwerpen met de finesse van een digitale Picasso, zonder dat je de rommel van verf op je kleren krijgt.

 

Het is eigenlijk je Zwitsers zakmes voor design. Of je nu een fris webdesign uit je mouw wilt schudden, een mobiele app wilt prototypen die de gebruikers ‘wow’ laat zeggen, of je wilt dat jouw content zo smooth binnenkomt als een cappuccino op een koude maandagochtend, Figma staat voor je klaar.

 

Het coole aan Figma? Het is net een creatieve jam-sessie in de cloud. Je kunt realtime samenwerken met je team, alsof je samen in een kamer zit, behalve dat je in je pyjama kunt blijven en niemand zal het merken. Het maakt niet uit waar je maatjes zich verstoppen, of dat nou in een hipster koffietentje of aan de andere kant van de planeet is, jullie kunnen tegelijkertijd sleutelen aan hetzelfde meesterwerk.

 

En het wordt beter. Omdat Figma browser-based is, ben je bevrijd van het eeuwige downloaden van updates of het smeken bij IT om een nieuwe versie. Je springt gewoon in je browser en bam, je bent live en kunt direct aan de slag. Plus, je ontwerpen zitten veilig in de cloud, beschermd tegen de eeuwige strijd tegen ‘computer zegt nee’ momenten.

 

Kortom, Figma is je geheime wapen in de digitale strijd om de harten van gebruikers te winnen met verbluffende, functionele ontwerpen die spreken alsof ze een eigen leven leiden. Dus, als je een tool wilt die net zo flexibel is als een yogaleraar en zo samenwerkingsvriendelijk als een golden retriever, dan is Figma je maatje.

Beetje lang verhaal, maar je snapt dat ChatGPT oom enthousiast is. Misschien zegt Google Bard het wel beter: ‘Figma is de shit!’

Figma heeft daarnaast FigJam. ChatGPT legt opnieuw uit, nu in wat minder zinnen:

Figma heeft een kleine broer die luistert naar de naam FigJam – en nee, het is niet iets wat je op je toast smeert. Het is de funky sidekick voor brainstormsessies, een virtuele war room waar ideeën knallen als popcorn. Waar Figma de scherpe lijnen tekent, daar laat FigJam de post-its vliegen.

 

In FigJam slinger je met flowcharts als een DJ met beats op een festival, organiseer je ideeënstormen als een dirigent die zijn orkest leidt, en breng je sticky notes aan alsof je een graffiti-artiest bent, maar dan zonder dat de politie op je hielen zit. Het is jouw digitale whiteboard waar creativiteit geen grenzen kent en samenwerking net zo natuurlijk is als ademhalen. Het is de plek waar de ‘aha’-momenten in de lucht hangen, wachtend om geplukt te worden.

En nu is er FigJam AI

FigJam is nu voorzien van AI-functies die ontworpen zijn om je binnen enkele seconden van een lege pagina naar een gepersonaliseerde FigJam te helpen. Volgens Figma genereer je sjablonen voor wekelijkse teamafstemmingen, brainstormsessies en beoordelingen, of duik in de planningsmodus met visuele tijdlijnen en organigrammen – allemaal vanuit een eenvoudige prompt. 

De sjablonen zijn gebaseerd op ‘best practive’ en veel dagelijks praktijkgebruik. Daarnaast zijn de sjablonen aanpasbaar en inzetbaar op ieder moment. 

Toegankelijker

Figma probeert met deze update om FigJam toegankelijker te maken voor gebruikers met weinig of zelfs geen ervaring. ‘Ook gebruikers die nog niet met AI hebben gewerkt kunnen hiermee uit de voeten’, zo stelt Figma’s VP van Product Design, Noah Levin.