Gaan AI-wormen een bedreiging vormen?

Door: Jaap

04 maart 2024

Nieuws

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel. Taalmodellen volgen elkaar in rap tempo op, inmiddels genereren we afbeeldingen die steeds moeilijker van echt te onderscheiden zijn en kunnen we binnenkort (hopelijk) video genereren op een hoog niveau. Dat zijn ontwikkelijk waar wij heel blij van worden. Het biedt nieuwe kansen op zoveel vlakken. Maar in ons enthousiasme gaan we er misschien wel aan voorbij dat er ook mensen met snode plannen zijn. Onderzoekers aan vooraanstaande universiteiten, zoals Cambridge, Birmingham en Californië San Diego, onderzoeken de mogelijke dreiging van AI-wormen. 

Wat is een worm ook alweer?

Een worm is malware. Het kenmerk van een worm is dat deze malware zelfstandig kan werken en zichzelf verspreid op een netwerk. Dat kan heel snel gaan, maar een ander kenmerk is dat het weinig functionaliteit heeft. De impact van een worm is dus niet zo groot als die van bijvoorbeeld een virus. 

En een AI-worm? Wat kan die dan allemaal?

Het verschil met een reguliere worm is dat een AI-worm beschikt over zelflerend vermogen en zich zo kan aanpassen aan zijn omgeving. Dat zelflerend vermogen zorgt er ook voor dat het de verspreidingsmethoden kan aanpassen aan de omstandigheden. Hierdoor is een AI-worm ook in staat om gerichtere aanvallen uit te voeren dan een reguliere worm. 

Oooowke, en moet ik me zorgen gaan maken?

Nee. Dat is niet nodig. Er is op dit moment geen enkel bewijs dat er gebruik wordt gemaakt van AI-wormen. Er zijn geen aanvallen bekend. 

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar AI-wormen door de universiteiten om AI-wormen te kunnen herkennen en methoden te ontwikkelen om ze te neutraliseren. Goed nieuws dus! Daarnaast geeft het onderzoek een beeld van de rol die AI kan spelen in de ontwikkeling van malware.

Het onderzoek toont aan dat ook op het gebied van beveiliging we niet stilstaan. Ongetwijfeld wordt AI nu, of straks ook ingezet in de herkenning van mallware, AI-wormen en computervirussen. Dus of het een bedreiging gaat zijn, ja. Hoe groot de impact straks is? Ik vermoed kleiner dan we nu inschatten.