Google Bard landt in Europa

Door: Jaap

13 juli 2023

Nieuws

Na wat gedoen met de privacywaakhond van Ierland is vandaag Google Bard beschikbaar in Europa, en dus ook in Nederland. Voor de echte pioniers was het natuurlijk geen enkele moeite om Bard al aan de tand te voelen met een eenvoudige VPN verbinding. Maar wie liever in het Nederlands chat met de bot van Google kan per vandaag zijn hart ophalen.

 

Wat is Google Bard?

Bard is de chatbot van Google, en de evenknie van ChatGPT. Je kunt simpele vragen stellen, teksten laten samenvatten of schrijven, SEO-opmilisatie vragen en nog veel meer. Bard is de eerste van vele stappen om generatieve AI te introduceren in de producten en diensten van Google. Later dit jaar zal Bard, of een variatie daarop, meer en meer gaan tegenkomen. Bijvoorbeeld op de zoekpagina.

 

Concurrentie

Met Bard gaat Google direct de concurrentie aan met OpenAI (de maker van o.a. ChatGPT) en Microsoft. Die laatste introduceerde eerder dit jaar al de chatbot in hun eigen zoekmachine Bing. Hoe deze strijd gaat uitpakken is nog even de vraag. Door de snelle reactie van Google is de kans groot dat het verlies aan gebruikers beperkt blijft, maar daar komen we later vast achter.

Een snelle blik op Bard

Voorlezen en meerdere antwoorden mogelijk

Bard biedt meteen een aantal mogelijke voordelen ten opzichte van ChatGPT. Zo kan Bard de antwoorden voorlezen in de vertouwde stem die je wellicht kent van Google Assitant of Google Maps. Ook jij kunt je vraag of prompt inspreken bij Bard. Een optie die we nog niet hebben gezien bij ChatGPT.

Daarnaast kun je bij de laatste respons kiezen uit andere versies. Zo kun je kiezen uit stijlen van antwoorden en de lengte van de antwoorden.

Bard vs. ChatGPT

Bard loopt duidelijk achter ten opzichte van ChatGPT en ook qua werkwijze zijn er verschillen met ChatGPT. We kunnen wel zeggen dat deze strijd op gang gaat komen en dat er nog veel over gezegd en geschreven gaat worden. In ieder geval wel door ons, want FortyTwoAI gaat de twee naast elkaar leggen en op zoek naar de verschillen. Hou de website in de gaten voor updates.