Google Bard met Gemini binnenkort in Nederland

Door: Jaap

02 februari 2024

Nieuws

Volgens een update van Google, gepubliceerd op Bard, is binnenkort Gemini Pro (het nieuwe taalmodel van Google) te gebruiken in alle landen waar Bard beschikbaar is. 

Gemini Pro

Gemini Pro is het taalmodel van Google dat vorig jaar werd gelanceerd. Het model bestaat in drie verschillende groottes waarvan Pro de middelste is. In vergelijkingen wordt het geplaatst in de buurt van GPT 3.5 van OpenAI qua prestaties. 

Pro is dus het model dat binnenkort achter Bard opereert. 

Nano en Ultra

Nano is het kleinste, meest efficiënte model dat op telefoons van Google zal gaan draaien, de Pixel-modellen. Het kan dan opnamen transcriberen en samenvatten of antwoorden genereren in WhatsApp. 

Later zullen hieraan meer functies worden toegevoegd voor een breed scala aan apps.

Het grootste model, Ultra zal ook achter Bard worden geplaatst, waarschijnlijk wordt dit een betaalde versie die Bard Advanced gaat heten. 

Afbeeldingen

Naast het nieuws dat Gemini Pro binnenkort in Nederland beschikbaar is, kwam ook niet nieuws dat Bard afbeeldingen kan gaan genereren. Daarmee gaan we de eerste stapjes zien van het model dat multimodaal is opgebouwd. 

 

Multimodaal

Multimodaal betekent dat er op verschillende manieren kan worden gecommuniceerd. Met afbeeldingen, tekst en video dus. Gemini is van de grond af opgebouwd als multimodaal model maar veel hebben we daarvan niet kunnen zien. 

Binnenkort kunnen we Bard dus gaan gebruiken om afbeeldingen te genereren. 

Met deze ontwikkeling kruipt Google in de richting van OpenAi die al geruime tijd een multimodale chatbot heeft. ChatGPT is echter niet gebouwd als multimodaal model. Zo worden afbeeldingen in ChatGPT gegenereerd door Dall-E 3.