Google Bard wordt Gemini

Door: Jaap

13 februari 2024

Nieuws

Google is begonnen met de grote uitrol van Gemini. In de afgelopen weken kwamen verschillende nieuwe diensten online en worden wijzigingen aangebracht in diezelfde diensten. Dat gebeurt op een manier die kenmerkend is voor Google, door de boel weer even lekker op te schudden. 

Bard wordt Gemini

Dat begint met Bard dat niet langer meer zal worden gebruikt. Bard is vanaf nu Gemini en te gebruiken op een nieuwe URL, gemini.google.com.

Waar Bard eerder nog gebruikt maakte van Gemini is nu besloten de naam Gemini te koppelen aan de AI-gerelateerde diensten van Google. Dat betekent ook dat Bard Advanced nu niet meer gaat komen. Daarvoor komt, je raadt het al, Gemini Advanced.

Gemini Advanced

Gemini Advanced is de dienst waarvoor je moet gaan betalen, zo’n €20 per maand. Daarvoor krijg je een multimodale chatbot die erg zal lijken op ChatGPT. Deze kan dus afbeeldingen genereren, specifieke prompts volgen zoals je van ChatGPT gewend bent. Volgens de laatste informatie kun je deze dienst inmiddels al aanschaffen en gebruiken, ook in Nederland. Ik ga binnenkort met Gemini Advanced aan de slag om te kijken of het de strijd kan aangaan met ChatGPT.

Duet AI wordt ook Gemini

Ook Duet AI wordt aangepast naar de nieuwe branding en wordt Gemini. De AI-diensten worden daarmee allemaal gelijkgetrokken en aan elkaar verbonden met dezelfde naam.

Nieuwe namen of diensten

Google doet dit regelmatig, een dienst lanceren en binnen de kortste keren rebranden of opnieuw inrichten. Dat is althans in het gunstigste geval, het wil ook nog wel eens gebeuren dat diensten volledig worden opgeheven. Ik schat in dat dat niet snel gaat gebeuren met Gemini.

Binnenkort ook apps met Gemini

Google heeft bij de aankondigingen omtrent deze wijzigingen en nieuwe diensten ook nieuwe apps beloofd. Voor Android, het eigen besturingssysteem van Google, is dat een ‘dedicated’ Gemini-app. Voor iPhone gebruikers zal dat er iets anders uit komen te zien. Vooral omdat je (nog) niet kunt switchen tussen welke assistent je gebruikt op je telefoon. Maar ook als je een iPhone hebt kun je straks gebruik maken van Gemini op je telefoon.

Al met al verloopt de introductie van de AI-diensten bij Google nogal rommelig. Met Gemini lijkt Google hierin overzicht te krijgen, de naam staat voor de AI-diensten die overal gebruikt kunnen worden. Dus als iemand zegt dat hij of zij Gemini gebruiken weten we vanaf nu waar ze het over hebben, toch?

Gemini 1.5 komt eraan, en dat kon zomaar een gamechanger worden

(update 16 feb.)

Google staat in de brand (is on fire… ik weet het, slechte grap). Gisteren bracht Google het nieuws naar buiten dat Gemini een update krijgt en gaat naar versie 1.5. Op zich is dat niet het spannendste nieuws, maar de cijfers die Google belooft bij het nieuwe model zijn dat wel.

Even een stapje terug. Een taalmodel als Gemini of GPT4 moet informatie verwerken. Dat wordt gemeten in tokens. De hoeveelheid tokens geeft dus aan wat je aan het model kan voeren om te verwerken, data dus. Bijvoorbeeld een excelsheet, een document met tekst of een afbeelding.

ChatGPT kan 128.000 tokens verwerken. Gemini Pro 1.0 kan 32.000 tokens aan. Groot verschil! Gemini Pro 1.5 kan, volgens de informatie van Google, straks ook 128.000 tokens verwerken. Mooi, dan evenaren ze op dat gebied ChatGPT, het betaalde model. Maar, here’s the twist, Gemini Advanced 1.5 kan straks 1.000.000 tokens verwerken. Jep, 1 miljoen! De hoeveelheid data die je straks aan het model kan voeren is straks enorm. In een interview met The Verge vertelt Pichai (CEO van Google) dat dit gelijk staat aan 10 of 11 uur (!) aan video, of duizenden regels aan code.

Gemini is anders dan GPT

En dit is niet het enige goede nieuws. Gemini is anders ingericht dan bijvoorbeeld GPT. Het heeft meer weg van de inrichting van Mistral. Het werkt volgens het principe ‘Mixture of Experts’ (MoE). Het idee hierachter is dat je niet elke keer het complete model hoeft aan te spreken bij een vraag of verzoek. In plaats daarvan gebruikt het delen van het model dat je verder kan helpen. De voordelen: snelheid en efficiëntie. Daardoor wordt het ook voordeliger om het model te kunnen draaien.

Kaders en regels

Gemini 1.5 zal niet direct beschikbaar zijn. Het wordt nog getest en van kaders en regels voorzien. Google geeft aan dat Gemini Pro 1.5 straks achter de apps zal draaien en Advanced (of Ultra) zal achter de betaalde versie operationeel zijn.

Het is de gebruikerservaring die telt

Opvallend is dat Pichai zegt dat de cijfers uiteindelijk niet zullen bepalen welk model het poplulairst zal zijn. Deze informatie wordt volgens hem dan ook steeds minder belangrijk. De ervaring van de gebruiker zal steeds meer op de voorgrond treden, aldus Pichai.

Vanuit Google gezien is dat een logische opmerking. De zoekgigant heeft een wereld aan apps en tools waar ze Gemini in kunnen fietsen om de gebruiker te ondersteunen. Een deel van die integraties zijn er al, met Gmail, Drive en meer. Gemini zal straks hieraan gekoppeld worden en het leven van de gebruiker een stuk gemakkelijker maken. Die luxe heeft OpenAI niet. Dat is volgens mij de voorsprong die Google heeft in de race. Tel daarbij de beloofde prestaties van Gemini 1.5 en je snapt dat Google een mooi paar kaarten in handen heeft.