Met Gemini gaat Google de strijd aan met GPT-4 van OpenAI

Google gaat de AI-strijd aan met OpenAI en lanceert Gemini

Door: Jaap

08 december 2023

Nieuws

Eerder deze week hadden we al een bericht over Gemini, het nieuwste AI-model van Google. In dat bericht schreven we dat Gemini beloofde een grote update te worden voor de verschillende toepassingen van Google waar AI aan de achterkant meedraait, zoals Bard en Duet AI.

Verder zeiden we ook dat de lancering van Gemini was uitgesteld naar begin 2024. Op meerdere plekken werd dit gedeeld, en aangezien uitstel niet ongewoon is, namen we dit aan voor waar. Je kunt je onze verbazing voorstellen toen Google deze week alsnog Gemini met veel tamtam aankondigde.

Wat is Google Gemini?

Gemini is het nieuwste AI-model van Google. Het model is multimodaal, wat betekent dat het afbeeldingen, video, tekst en audio kan verwerken. Daarnaast is het model schaalbaar waardoor het op zeer grote, en zeer kleine schaal kan worden ingezet voor een grote hoeveelheid taken.

Voor kleine taken zoals op je telefoon kan Gemini Nano worden gebruikt. Google brengt Gemini als eerste naar de Pixel 8. Of andere telefoons zullen volgen is niet duidelijk.

Voor grote complexe taken zal later Gemini Ultra worden gelanceerd die kan draaien op grote servers. En inmiddels is voor Engelstalige gebruikers Gemini Pro aan de knoppen gezet voor Google Bard, deze versie is geschikt voor een breed scala aan taken.

Gemini wordt beschikbaar in drie grootten
De prestaties van Gemini zijn beter dan de prestaties van GPT-4

Gemini vs. GPT 4

Is Gemini de GTP-4-killer van Google? Dat zal moeten blijken. Tests, gedaan door Google zelf, laten zien dat Gemini beter presteert dan GPT-4. Daarbij moet ik opmerken dat de verschillen niet enorm zijn, maar het laat wel de potentie zien van Gemini in vergelijking met GPT-4. Misschien is Gemini geen GPT-killer, maar het laat wel zien dat de strijd niet gestreden is.

Het grote verschil lijkt te zijn de manier van trainen. GPT-modellen bestaan uit verschillende componenten die afzonderlijk getraind zijn. Later zijn die samengevoegd tot één model. Gemini is getraind als één geheel, volgens de CEO van Google DeepMind heeft dat als voordeel dat de verschillende soorten input naadloos worden verwerkt. Het stelt het model ook in staat om grote hoeveelheden data probleemloos te verwerken.

Google de AI frontier

Terwijl het binnen OpenAI rommelt, heeft Google in de luwte gewerkt aan het nieuwste taalmodel. Gemini wordt neergezet als een grote sprong voorwaarts die veel invloed zal hebben op de producten en diensten van het bedrijf. Daarbij kun je denken aan de zoekmachine, advertentiediensten en de browser Chrome.

Google leek te zijn overvallen door GPT-4 van OpenAI, terwijl het bedrijf zich al jaren positioneert als een bedrijf dat AI-first is. Het afgelopen jaar leek Google nog achterop te raken in de strijd, maar met Gemini is de concurrentiestrijd weer aan.

Aan de slag met Gemini

Gemini wordt in de komende tijd uitgerold in verschillende producten van Google. Google Bard is als eerste aan de beurt voor Engelstalige accounts. Inmiddels kun je Gemini Pro al in de tool gebruiken. Let op, je moet je taalinstelling van je Google account op Engels zetten, anders werkt het niet. Daarnaast is voorlopig alleen tekst naar tekst mogelijk in Bard, andere in- en output volgen nog.

Zoals gezegd zal Gemini (Nano) ook uitgerold worden naar de Pixel 8 van Google. Daarnaast zullen verschillende diensten van Google updates krijgen met Gemini, waaronder Search.

Tot slot komt Google in begin van 2024 met Bard Advanced: ‘ a new, cutting-edge AI experience that gives you access to our best models and capabilities, starting with Gemini Ultra’.

Vergelijken

Wij gaan, op een later moment, de modellen naast elkaar leggen en vergelijken in de praktijk. Hou onze website in de gaten voor updates!