Google integreert AI over de gehele linie

Door: Jaap

17 mei 2023

Nieuws

AI voor iedereen! Iedereen die diensten van Google gebruikt dan

Het is een openbaar geheim dat Google zich een Ai gegenereerd hoedje schrok toen ChatGPT schijnbaar opeens online kwam. Van alle kanten kregen we te horen dat het code rood was voor Google, en dat het voortbestaan van het bedrijf in gevaar was. Grote woorden die uiteindelijk niet waar bleken. Althans, Google liet niets merken van een eventuele paniek die was ontstaan. En dus keek men reikhalzend uit naar Google I/O 2023. En we werden niet teleurgesteld.

Google onthult zijn ambitieuze plannen om de mogelijkheden van generatieve AI uit te breiden naar zijn veelgebruikte productiviteitssuite, Google Workspace. Al lange tijd speelt kunstmatige intelligentie een sleutelrol in de transformatie en optimalisatie van deze suite, die momenteel door maar liefst 3 miljard gebruikers wereldwijd wordt ingezet. Functies zoals Smart Compose en Smart Reply, die ondersteund worden door AI, bieden gebruikers tijdbesparende voordelen, terwijl AI-gedreven beveiliging bescherming biedt tegen bedreigingen zoals malware en phishing-aanvallen.

Nieuwe AI-functies in Google Workspace

Google staat op het punt een nieuwe reeks AI-gestuurde schrijffuncties in Docs en Gmail te introduceren voor een groep geselecteerde testers. Deze stap stelt Workspace-gebruikers in staat de ongeëvenaarde kracht van generatieve kunstmatige intelligentie te benutten voor het creëren, verbinden en samenwerken op een geheel nieuwe, innovatieve manier.

Google Workspace streeft ernaar om mensen op betekenisvolle wijze met elkaar te verbinden, zodat ze samen kunnen creëren, bouwen en groeien. Met de recente vooruitgang in generatieve AI, een vorm van kunstmatige intelligentie, kan Google deze missie op vernieuwende manieren verwezenlijken. Google plant om kunstmatige intelligentie te integreren als een collaboratieve partner die altijd aanwezig is om je te helpen je doelen te bereiken, over de gehele linie van Gmail, Docs, Slides, Sheets, Meet en Chat.

Concurrentie

Met de implementatie van AI gaat Google de concurrentie aan met Microsoft. Die laatste is druk met de implementatie van Copilot in de diensten en producten van Microsoft Office. Welke van de beide hierin de winst zullen pakken is de vraag. Google heeft al vergelijkbare diensten in bijvoorbeeld Gmail en lijkt daarmee een voorsprong te hebben. Aangezien Office van Microsoft een breed gebruikt pakket is, zal Google aan de slag moeten.

Duidelijk is al wel dat de cijfers van Bing niet enorm veranderen. Het bezoek aan de zoekmachine van Microsoft is gestegen, maar de aantallen vallen enorm tegen (of mee als je Google-fan bent).

Even geduld aub…

In de komende tijd worden deze nieuwe ervaringen met generatieve AI stapsgewijs geïntroduceerd aan een groep geselecteerde testers, alvorens ze publiekelijk beschikbaar te maken. Met deze nieuwe door AI ondersteunde functies, kunnen gebruikers:

– Concepten, antwoorden, samenvatten en prioriteiten stellen in Gmail met AI
– Brainstormen, proeflezen, schrijven en herschrijven in Docs met behulp van AI
– Met AI gegenereerde beelden, audio en video gebruiken in Slides om je creatieve visie tot leven te brengen
– Automatische aanvulling, formulegeneratie en contextuele categorisatie gebruiken in Sheets voor data-analyse, aangedreven door AI
– AI gebruiken om nieuwe achtergronden te genereren en aantekeningen te maken in Meet
– AI-gedreven workflows in Chat voor efficiëntie en productiviteit

Google benadrukt dat, ondanks de kracht en potentie van kunstmatige intelligentie, AI nooit de vindingrijkheid, creativiteit en intelligentie van echte mensen kan vervangen.

Google verwelkomt iedereen om deel te nemen aan dit opwindende nieuwe tijdperk van AI en kunstmatige intelligentie. Organisaties die nog niet deelnemen aan Google Workspace worden uitgenodigd om vandaag nog kosteloos te beginnen.

Zoals te doen gebruikelijk zal de functionaliteit in fases worden uitgerold. Wanneer Nederland aan de beurt is, is even de vraag. Nederland werd wel specifiek genoemd waar de diensten dit jaar nog aan bod zullen komen. Vanwege geldende privacywetten zal Europa echter nog iets langer met de vingers moeten draaien.