Grote update voor Google Bard, we kunnen extensies gebruiken

Door: Jaap

22 september 2023

Nieuws

Google heeft een nieuwe versie van Bard uitgebracht. Daarmee kruipt Google dichter richting die andere AI chatbot, want we kunnen nu extensies gebruiken voor Bard. Voorlopig is het alleen in het Engels beschikbaar, maar de verwachting (of beter: wens) is dat dit snel gaat veranderen.

Wat jij nodig hebt van Google Bard

Met de nieuwe update claimt Google dat Bard beter in staat is om de reactie aan te passen aan de gebruiker. Daarvoor geef je Bard toegang tot jouw tools zoals Drive, Gmail en Youtube. De informatie uit de tools gebruikt Bard om je te helpen mails te beantwoorden, reisplannen te maken en dergelijke. Google zegt daarbij ook meerdere tools tegelijk te kunnen gebruiken om aan je verzoek te voldoen.

Hoe ziet dat er uit?

Om gebruik te maken van de optie, als deze beschikbaar is, zet je de extensie aan en log je in in jouw account. Vervolgens kun je Bard vragen om de mails van een specifieke persoon naar voren te halen en binnen een paar tellen heb je een overzicht van de mails. Het mooie van deze koppeling is dat je naar de betreffende mail gaat als je erop klikt.

Hetzelfde geldt voor Youtube. Als je een kookvideo zoekt voor een lekker recept, dan krijg je een overzicht van video’s waar je naartoe gelinkt kunt worden. Supertof! Wil je de extensie niet gebruiken, dan is dat gewoon aan te passen in de reactie.

Privacy!

In mijn achterhoofd begint meteen een stemmetje te roepen: “En mijn privacy dan?!?!?!”. Google is daarover duidelijk. Volgens hen wordt de inhoud niet gebruikt om Bard te trainen of om advertenties te tonen.

Bard is een experimentele tool. Daarom kunnen chats door mensen nagekeken worden. De persoonlijke inhoud die door de extensie wordt gebruikt, wordt volgens Google niet door mensen bekeken.

Google it!

Waar ik nog het meest enthousiast over ben is de optie om de gegeven informatie te checken. Onder de respons van Bard staat de knop “Google it!” (het Google logo…). Klik erop en de informatie wordt, waar mogelijk, gecheckt. Ik denk dat dit een mooie toevoeging is aan dit soort tools. Helemaal voorkomen dat er gehallucineerd wordt is niet mogelijk, maar op deze manier kun je toch beter voorkomen dat er desinformatie wordt gegeven.

Toekomst

Het lijkt erop dat Bard klaagestoomd wordt om een centrale rol te gaan spelen in de zoekpagina van Google. De vergelijking met Bing is snel gemaakt omdat die zoekmachine al vergelijkbare functionaliteiten biedt bij zoekopdrachten. De integratie van AI in de zoekmachine van Microsoft lijkt vooralsnog niet tot de gewenste resultaten te leiden.

Jarenlang gebruik van Google heeft ervoor gezorgd dat de zoekmachine er bij veel gebruikers in is gesleten en dat deze maar moeizaam losgeweekt worden. Als Bard straks wordt toegevoegd is het maar de vraag of gebruikers de overstap nog zullen maken.