Jouw assistent is binnenkort nog slimmer, toch?

Door: Jaap

15 augustus 2023

Nieuws

Google werkt aan een manier om de Google Assistant te verbeteren met het laatste taalmodel van de zoekgigant. Dat bleek uit een uitgelekte mail. Wat dit precies betekent voor de Google Assistant is nog niet bekend, maar het lijkt erop dat een grote verandering of zelfs vervanging onvermijdelijk gaat zijn.

De Google Assistant is de slimme assistent van Google die op Android smartphones of in de slimme speakers van Google kan worden gebruikt. De slimme assistent draait al op een algoritme, maar is nog beperkt in de mogelijkheden en kan regelmatig géén antwoord geven op vragen of verzoeken. Op dit moment worden de slimme assistenten dan ook gebruikt voor relatief eenvoudige taken zoals muziek afspelen of het licht aan of uit doen. Datzelfde geldt overigens ook voor Siri van Apple of Alexa van Amazon. Maar met de implementatie van de taalmodellen moet dat snel veranderen en zou de slimme assistent echt slim moeten worden.

Hoe dan?

Ten eerste kunnen taalmodellen slimme assistenten helpen om onze taal beter te begrijpen. Dit betekent dat slimme assistenten beter zullen kunnen reageren op onze vragen en verzoeken. Ten tweede kunnen AI taalmodellen slimme assistenten helpen om nieuwe taken te leren. Dit betekent dat slimme assistenten steeds meer dingen voor ons kunnen doen. Ten derde kunnen AI taalmodellen slimme assistenten helpen om persoonlijker te worden. Dit betekent dat slimme assistenten rekening kunnen houden met onze individuele voorkeuren en behoeften.

De toekomst van slimme assistenten

De toekomst van slimme assistenten ziet er veelbelovend uit. Dankzij de komst van AI taalmodellen zullen slimme assistenten steeds slimmer, beter en sneller worden. Dit betekent dat slimme assistenten steeds meer dingen voor ons kunnen doen en steeds persoonlijker worden. Het is dus niet verwonderlijk dat slimme assistenten steeds populairder zullen worden.

En de anderen dan? Doen die niets?

Zeker wel! Apple en Amazon staan niet stil. Siri heeft geen geweldige reputatie en wordt links en rechts vaak ingehaald door de Google Assistant. Apple zou daarom gek zijn als ze niet ook werken aan een eigen taalmodel om Siri te trainen. Onlangs bleek dan ook dat Apple werkt aan een eigen model om Siri aanzienlijk te verbeteren. Maar zoals vaak het geval is, zal Apple hier niet de eerste mee zijn om dit uit te rollen.

Net als Google en Apple werkt Amazon ook aan een taalmodel dat Alexa moet verbeteren. In een interview met Bloomberg zegt topman Dave Limp dat de implementatie van AI niet ver weg is voor Alexa, al noemt hij geen termijn.

Hoe slim worden ze straks?

De vraag is dus niet of de slimme assistenten nog slimmer worden, maar wanneer! En hoe slim zullen ze zijn? Dat laatste is afwachten. Van Google weten we dat Bard regelmatig onjuiste antwoorden geeft. Bard gebruikt hetzelfde taalmodel dat voor de Google Assistant zal worden gebruikt. Bard is nu vooral goed in het converseren met de gebruiker, dus in dat opzicht zal de Assistant waarschijnlijk een goede stap gaan maken. Omdat we van Amazon en Apple geen chatbots hebben om te testen is het niet goed in te schatten hoe slim deze momenteel zijn.