Deze week lanceerde Meta een nieuw taalmodel, Llama 2. Meta heeft hiervoor de samenwerking opgezocht met Microsoft dat eerder al een enorme duit in het zakje deed van OpenAI.
Het nieuwe taalmodel
Llama 2 is de naam van het nieuwe model waarmee Meta de strijd aan kan gaan met ChatGPT en Google Bard. Het nieuwe taalmodel (large language model) van Meta is open source. Dat maakt dus dat de code zichtbaar en aanpasbaar is voor wie dat wil. Daarbij komt dat het taalmodel gratis te downloaden is. Dat betekent dat ontwikkelaars Llama 2 kunnen gebruiken om generatieve AI-toepassingen te ontwikkelen.
Microsoft, Meta en AI
Het is opvallend dat Meta hierin optrekt met Microsoft. Llama 2 is een concurrent voor ChatGPT van OpenAI waaraan Microsoft ook al de nodige steun heeft gegeven. Door nu preferred partner te worden van Meta wordt Microsoft een steeds grotere speler in de relatief nieuwe sector van generatieve AI.
Voor Meta is het openstellen van de code een slimme zet. Daarmee zorgen ze ervoor dat ze een forse vinger in de pap krijgen van de generatieve AI en de tools die gaan draaien op het nieuwe taalmodel. Tegelijk is het openstellen ook een risico vanwege eventuele ontwikkelaars die minder goede bedoelingen hebben met het taalmodel. Meta heeft echter gezegd dat de veiligheid is getest en dat te zullen blijven doen.
Het is overigens niet nieuw dat een taalmodel open source en gratis is. PaLM 2 is het laatste taalmodel van Google en is ook gratis en open source. Het lijkt er dus op dat Meta (en Microsoft) de concurrentie aan willen gaan met Google.
PaLM 2 is het taalmodel achter Google Bard, Duet AI en Med-PaLM 2 en een reeks andere AI-toepassingen van Google.
Vanaf 2024 ook op je device
Qualcomm, makers van o.a. processors voor smartphones, werkt in dit project samen met Meta om Llama 2 ook lokaal te kunnen draaien. Dat betekent dat het taalmodel op Windows computers en op high-end smartphones met een Qualcomm chip lokaal kan draaien zonder afhankelijk te zijn van clouddiensten.
Dit zou winst opleveren in betrouwbaarheid, veiligheid, privacy en kosten. Het zou daarnaast een scala aan nieuwe mogelijkheden opleveren voor creatieve tools en slimme assistenten.