Meta zet vol in op AI

Door: Jaap

29 september 2023

Nieuws

In een van de drukste maanden voor tech kondigde Meta de nieuwe diensten en producten aan van het bedrijf. Het CONNECT-event stond bol van ontwikkelingen op het gebied van AI. We pakken de belangrijkste er voor je uit.

@MetaAI

Allereerst heeft Meta de AI-assistent getoond aan de wijde wereld. De assistent wordt in alle diensten van het bedrijf geïntroduceerd, waaronder Messenger, Instagram en WhatsApp. De assistent bestaat weer uit verschillende AI-assistenten die je op allerlei vlakken kunnen helpen. Zo kun je vragen stellen aan een AI-kok, een AI-schrijver of een AI-singer-songwriter om je met een onderwerp te helpen. In totaal staan 28 AI-personen tot je beschikking om je vragen te beantwoorden.

MetaAI is gebaseerd op Llama2 en komt tot stand door een samenwerking met Bing Search. Deze is op zijn beurt gebaseerd op ChatGPT van OpenAI.

EMU afbeeldingsgenerator

In de overkoepelende MetaAI kun je ook afbeeldingen genereren met de Emu afbeeldingsgenerator. Daarmee kun je, direct in MetaAI, afbeeldingen genereren en dus ook in WhatsApp, Messenger en de andere diensten. Met een eenvoudige tekstprompt heb je snel een afbeelding gegenereerd.

Binnen deze optie heeft Meta ook de mogelijkheid ingebouwd om foto’s te bewerken. De twee functie, ‘restyle’ en ‘backdrop’ maken het mogelijk de afbeelding volledig aan te passen met een AI-filter, of de afbeelding te voorzien van een nieuwe achtergrond. Ook hiervoor kun je met een prompt zorgen dat je afbeelding wordt aangepast.

Smart glasses van Ray Ban

De AI-assistent van Meta wordt ook opgenomen in de vernieuwde versie van de smartglasses die Meta lanceerde. Zo kun je interacteren met MetaAI zonder je handen te gebruiken. Meta kondigde aan dat er een update aankomt waarmee de bril in staat is om met je mee te kijken en je te helpen waar nodig, bijvoorbeeld met het vertalen van een bord of menukaart.

Onderscheidende AI

Waar OpenAI en Google lijken in te zetten op een alwetende AI die je op alle gebieden verder kan helpen, probeert Meta zich te onderscheiden met meerdere AI-assistenten die je op specifieke vlakken kunnen helpen.

In tegenstelling tot de meeste anderen in de industrie, geloven wij niet dat er één superintelligente AI zal zijn die iedereen gebruikt. Eerder denken we dat je verschillende AI’s zult willen voor verschillende dingen, zoals het vinden van informatie, communiceren, vermaakt worden, games spelen, je helpen je werk te doen, en meer. Misschien wil je zelfs je eigen AI creëren die afgestemd is op je doelen, of je nu een klein bedrijf bent, een maker of gewoon iemand bent.

Meta werkt inmiddels AI-studio. Een platform waarmee je je eigen AI kan vormgeven en gebruiken in de verschillende diensten van het bedrijf.

Meta, dat niet bekend staat als een bedrijf dat de hoogste eisen stelt aan privacy zegt hiervoor maatregelen te treffen:

Generatieve AI zal nieuwe uitdagingen met zich meebrengen, dus we steken er tijd en moeite in om ervoor te zorgen dat we dit goed doen. Dat omvat het trainen en verfijnen van modellen om te voldoen aan onze veiligheids- en verantwoordelijkheidsrichtlijnen, het uitvoeren van red-teaming met externe experts en interne teams om ervoor te zorgen dat onze modellen veiliger en inclusiever zijn, het programmeren van guardrails rond ongepaste gesprekken en het openbaar delen van systeemkaarten zodat mensen beter begrijpen hoe deze modellen werken.

De uitrol van MetaAI zal beginnen in oktober. In eerste instantie zullen Engelstalige gebruikers als eerste gebruik kunnen maken van de mogelijkheden. Over de uitrol met andere talen is niets gezegd.