Mistral AI pakt de spotlights met nieuw model

Door: Jaap

27 februari 2024

Nieuws

We hebben er al eens eerder aandacht aan gegeven: Mistral AI, een Frans AI-bedrijf opgericht in april 2023. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In de afgelopen maanden en weken is er dan ook veel aandacht voor Mistral en het taalmodel dat ze hebben ontwikkeld.

Investeringen

In oktober 2023 haalde Mistral AI €385 miljoen op in een financieringsronde geleid door Accel en Lightspeed Venture Partners. De waardering van het bedrijf steeg hiermee tot ruim €2 miljard. In december 2023 volgde een tweede financieringsronde van €100 miljoen, met investeerders als Accel, Lightspeed Venture Partners en Bpifrance.

In februari 2024 kondigden Microsoft en IBM strategische investeringen aan in Mistral AI. De financiële details van deze investeringen zijn niet bekendgemaakt, maar ze benadrukken de toenemende interesse van grote techbedrijven in de AI-technologie van Mistral.

Bovenop een reeks investeringen kwam Mistral ook met een nieuw taalmodel.

Large, het nieuwe model van Mistral

Mistral Large is het nieuwste taalmodel en daarmee het vlaggenschip van het Franse bedrijf. Het is getraind op een enorme dataset van tekst en code en kan tekst genereren, talen vertalen, verschillende soorten creatieve inhoud schrijven en vragen beantwoorden op een informatieve manier. Mistral Large is beschikbaar via de Mistral API, waardoor ontwikkelaars de kracht van het model kunnen integreren in hun eigen applicaties.

Volgens Mistral zelf komt het model in tests in de buurt van GPT4 en verslaat het Gemini Pro 1.0 van Google. Dit zijn gemiddelden die niets zeggen over het gebruik per persoon. Daarbij kunnen resultaten in dit soort testen gemanipuleerd worden om een positiever beeld te schetsen. Ik neem dit daarom met een korreltje zout.

Momenteel kan het model 32.000 tokens verwerken. Die tokens verwijzen naar de hoeveelheid informatie die kan worden verwerkt. Ter vergelijking, Gemini Pro kan ook 32.000 tokens verwerken, GPT4 kan 128.000 tokens verwerken. Dat is vooral handig om context te kunnen geven aan een LLM. Kan een model meer tokens verwerken, dan heeft het meer context om mee te werken en kan het een grotere hoeveelheid data aan om door te spitten.

Le Chat: concurrentie voor ChatGPT en Gemini

Op 14 februari 2024 lanceerde Mistral AI Le Chat (persoonlijk vind ik de naam geweldig), een chatbot gebaseerd op het Mistral Large taalmodel. Le Chat is ontworpen om te communiceren met mensen op een natuurlijke manier en kan vragen beantwoorden, informatie opzoeken, taken uitvoeren en creatieve inhoud genereren. De chatbot is momenteel in bètatest en is beschikbaar voor publiek.

Le Chat is in de opzet vergelijkbaar met ChatGPT of Gemini. Zo kun je zelf alvast proeven aan het Large taalmodel van Mistral AI en ervaren wat de mogelijkheden zijn. Mistral waarschuwt daarbij dat Le Chat momenteel in bèta is en dus onverwachte resultaten kan geven.

Het bedrijf heeft aangekondigd dat er ook een betaalde versie van Le Chat zal gaan komen. Deze zal voornamelijk door bedrijven gebruikt kunnen worden en brengt wat aanpassingsmogelijkheden met zich mee.