MyGPT, jouw persoonlijke AI, van ChatGPT

Door: Jaap

07 november 2023

Nieuws

In een razend tempo komen AI-bedrijven met nieuwe versies. En personalisatie lijkt de nieuwe stap te zijn voor generatieve AI. Google lanceerde Assistant with Bard, Meta introduceerde een eigen AI die over de breedte wordt gelanceerd en kan worden gepersonaliseerd op allerlei manieren. En nu hebben we MyGPT van OpenAI. Een versie van ChatGPT die je kan aanpassen aan jou, je bedrijf of wat jij maar wil!

Introductie van MyGPT: jouw chatbot op maat

OpenAI heeft een nieuwe versie geïntroduceerd die de interactie met kunstmatige intelligentie naar een persoonlijker niveau brengt: MyGPT. Deze innovatie geeft iedereen de mogelijkheid om ChatGPT aan te passen aan individuele wensen en behoeften. Of het nu gaat om hulp in het dagelijkse leven, assistentie bij specifieke taken, of het simpelweg genieten van thuisgebruik, MyGPT brengt AI op maat binnen handbereik.

Wat is MyGPT?

MyGPT stelt gebruikers in staat om eigen aangepaste versies van ChatGPT te maken. Deze gepersonaliseerde AI-modellen kunnen worden afgestemd op specifieke doelen en taken. Denk aan het leren van bordspelregels, ondersteunen van kinderen met hun wiskunde of het ontwerpen van stickers. Het unieke aan MyGPT is dat het creëren van een gepersonaliseerde chatbot geen technische kennis of programmeervaardigheden vereist. Iedereen kan het, of het nu voor persoonlijk gebruik is, voor intern gebruik binnen een bedrijf of om met de wereld te delen.

Hoe werkt het?

Het creëren van je eigen GPT is eenvoudig: start een gesprek met de AI, geef het instructies en extra kennis, en kies de vaardigheden die het moet hebben, zoals webzoekopdrachten uitvoeren, afbeeldingen maken of data analyseren.

Bestaande voorbeeld-GPTs zijn beschikbaar voor ChatGPT Plus en Enterprise gebruikers. Deze bieden een kijkje in de potentie van MyGPT en stimuleren gebruikers om hun eigen GPTs te ontwikkelen.

OpenAI is van mening dat de meest indrukwekkende GPTs door de gemeenschap zelf zullen worden uitgevonden. Dit opent deuren voor leraren, coaches en enthousiaste makers om zonder programmeerkennis toch waardevolle tools te creëren en hun expertise te delen.

De GPT Store

In de loop van de maand zal OpenAI de GPT Store lanceren, een marktplaats waar geverifieerde makers hun GPTs kunnen aanbieden. Deze GPTs worden doorzoekbaar en kunnen op populariteit rangschikken. Er komt zelfs een mogelijkheid voor makers om te verdienen aan het gebruik van hun GPTs.

Privacy en veiligheid voorop

Met MyGPT blijft de gebruiker de controle houden over persoonlijke gegevens. Chats met GPTs worden niet gedeeld met de makers en gebruikers kunnen zelf kiezen of hun data met externe API’s gedeeld wordt, zo schrijft OpenAI in haar persbericht. Ook biedt OpenAI opties voor makers om gebruikersinteracties wel of niet te laten bijdragen aan de verbetering van hun modellen.

Een Toekomst met AI-Agents

OpenAI ziet een toekomst voor zich waarin MyGPTs kunnen fungeren als ‘agents’ die echte taken in de echte wereld op zich nemen. Hoewel dit een voorzichtige en weloverwogen benadering vereist, belooft het een grote stap voorwaarts in de integratie van AI in ons dagelijks leven.

Ontwikkelaars verbinden GPTs met de echte wereld

Ontwikkelaars kunnen MyGPT verrijken met eigen API’s, waardoor de GPTs kunnen koppelen aan externe databases, e-mailsystemen of zelfs e-commerce platforms. Bedrijven als Amgen, Bain en Square experimenteren al met interne GPTs voor doeleinden zoals marketing en klantenservice.

Tot slot: ChatGPT Plus is nu frisser en eenvoudiger

Als kers op de taart bevat ChatGPT Plus nu actuele informatie tot april 2023. Bovendien is het modelkeuzeproces vereenvoudigd, waardoor gebruikers niet meer tussen verschillende modellen hoeven te wisselen. Alles wat je nodig hebt, van DALL·E tot browsen en data-analyse, vind je nu op één plek.

De ontwikkeling van MyGPT markeert de ontwikkeling van AI die een grotere rol krijgt in je leven. Waar je, tot voor kort, jouw assistent op je smartphone alleen (zoek-)opdrachten kon geven die maar mondjesmaat correct werden uitgevoerd, ontstaat nu een heel nieuwe dimensie aan assistenten die je leven verrijken.