AGI, de volgende stap in AI. Zijn we daar al aanbeland?

Door: Jaap

28 november 2023

Blog

Er was veel onrust bij OpenAI de laatste tijd. Ontslagen die onder druk weer ongedaan gemaakt werden en besturen die verdwenen. Maar wat nog interessanter was, er kwam informatie over AGI naar buiten! AGI (Artificial General Intelligence) is, zoals we er nu naar kijken, de volgende ontwikkeling op het gebied van AI. Een AI die de menselijke intelligentie daadwerkelijk kan nabootsen of misschien kan overtreffen en beschikt over aanpassings- en leervermogen. 

Omdat de ontwikkelingen snel gaan heb ik ChatGPT gevraagd een essay te schrijven over AI in ons dagelijkse leven nu, generatieve AI en AGI. 

AI in het dagelijks leven: onmisbare technologie

AI is een stille revolutie gestart in ons dagelijks leven. Zoekmachines zoals Google en Bing gebruiken geavanceerde algoritmen om relevante informatie te filteren uit een zee van gegevens, terwijl aanbevelingssystemen op streamingdiensten zoals Netflix en Spotify onze kijk- en luistergewoonten analyseren om persoonlijke suggesties te bieden. Deze systemen leren van onze interacties en passen zich aan onze voorkeuren aan, vaak zonder dat we ons hiervan bewust zijn.

Spraakassistenten zoals Siri en Alexa gaan nog een stap verder door natuurlijke taalverwerking te combineren met machine learning, waardoor we op een meer menselijke manier met technologie kunnen communiceren. Op sociale media beïnvloedt AI wat we zien en hoe we interageren, waarbij algoritmen beslissen welke berichten onze aandacht krijgen.

“I think AGI will be the best tool humanity has yet created. With it, we will be able to solve all sorts of problems. We’ll be able to express ourselves in new creative ways. We’ll make just incredible things for each other, for ourselves, for the world, for kind of this unfolding human story. And it’s new, and anything new comes with change and change is not always all easy. But I think this will be just absolutely tremendous upside. And in nine more years if you’re nice enough to invite me back, you’ll roll this question and people will say, “How could we have thought we didn’t want this?”

Sam Altman

CEO, OpenAI

Generatieve AI: de nieuwe grens van creatieve technologie

Generatieve AI, bekend om zijn vermogen om nieuwe content te creëren, markeert een aanzienlijke vooruitgang in het veld van kunstmatige intelligentie. Terwijl OpenAI’s ChatGPT, gebaseerd op het GPT-3.5 model, indrukwekkend de mogelijkheden voor tekstgeneratie toont, strekt de reikwijdte van generatieve AI zich veel verder uit.

Visuele Kunst en Ontwerp:

AI-platformen zoals DALL-E en Artbreeder transformeren de manier waarop we over visuele kunst denken. Ze kunnen unieke afbeeldingen en kunstwerken genereren die gebaseerd zijn op gebruikersinstructies, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor grafisch ontwerpers en kunstenaars.

Muziek en Audio:

Systemen zoals AIVA en Jukedeck gebruiken AI om nieuwe muziekstukken te componeren, wat opent deuren voor muzikale experimenten en innovatie. Deze technologieën kunnen variëren van het creëren van achtergrondmuziek voor video’s tot het componeren van volledige muzikale composities.

Film- en Videoproductie:

AI-tools worden ook ingezet voor het genereren en bewerken van videocontent. Ze kunnen helpen bij het creëren van realistische CGI-effecten of het automatiseren van videobewerking, waardoor de productietijd wordt verkort en nieuwe creatieve mogelijkheden worden ontsloten.

Game Ontwikkeling:

In de game-industrie biedt generatieve AI de mogelijkheid om dynamische spelwerelden te creëren, karakters te ontwerpen, of zelfs complete verhaallijnen te genereren, wat leidt tot meer gepersonaliseerde en interactieve spelervaringen.

Literatuur en Schrijven:

Naast ChatGPT zijn er andere AI-platformen die helpen bij het schrijven van literaire werken, van poëzie tot romans. Deze tools kunnen dienen als hulpmiddelen voor schrijvers om ideeën te genereren, schrijfstijlen te diversifiëren of schrijfprocessen te stroomlijnen.

Generatieve AI biedt een breed scala aan mogelijkheden die verder gaan dan alleen tekst. Het vermogen van deze technologie om originele, creatieve werken te produceren op verschillende gebieden, van visuele kunst tot muziek en literatuur, is zowel opwindend als potentieel ontwrichtend. Deze vooruitgang roept fundamentele vragen op over de aard van creativiteit en de rol van technologie in creatieve processen.

OpenAI en de naderende realiteit van AGI

De recente gebeurtenissen bij OpenAI, waaronder het project Q*, suggereren een aanzienlijke vooruitgang richting AGI. Hoewel de vroege successen bescheiden zijn, zoals het oplossen van basisschool wiskundeproblemen, is de onderliggende belofte van AGI veel groter: een AI die in staat is om taken uit te voeren over een breed scala aan domeinen, met een intelligentie die vergelijkbaar of zelfs superieur is aan die van de mens.

De Toekomst van AGI: uitdagingen en kansen

De toekomst van AGI is fascinerend, maar ook beladen met complexiteit. Enerzijds biedt AGI de belofte van geavanceerde probleemoplossing, creatieve capaciteiten, en zelfs ondersteuning in besluitvormingsprocessen. Anderzijds brengt het ethische uitdagingen met zich mee, zoals de vraag hoe we controle houden over dergelijke systemen en de impact ervan op de werkgelegenheid.

Er is ook de zorg dat AGI vooroordelen kan versterken die aanwezig zijn in de trainingsdata, wat kan leiden tot ongewenste en onrechtvaardige uitkomsten. Bovendien zou de ontwikkeling van AGI een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de manier waarop we werken, creëren en zelfs met elkaar omgaan als samenleving.

Conclusie: een voorzichtige benadering van AGI

De evolutie van AI, met de recente sprongen voorwaarts bij OpenAI, toont aan hoe ver we zijn gekomen sinds de vroege dagen van AI-onderzoek. De overgang naar generatieve AI en de potentiële realisatie van AGI vertegenwoordigen zowel opwindende mogelijkheden als aanzienlijke verantwoordelijkheden. Terwijl we de grenzen van AI blijven verleggen, moeten we zorgvuldig de ethische, sociale en economische implicaties overwegen.

Lees meer blogposts van FortyTwoAI

Ook aan de slag met AI?

FortyTwoAI helpt je op weg om de stap te zetten!

Of het gaat om de eerste stap of om een verdiepinsslag te maken, FortyTwoAI is jouw aanspreekpunt om AI in jouw bedrijf te introduceren. Laten we wel wezen, AI is here to stay dus laten we dan meteen eruit halen wat erin zit!