AI: navigeren door het labyrint van enen en nullen

Door: Jaap

14 juni 2023

Blog

Als filmliefhebber word ik vaak ondergedompeld in werelden waarin technologie en fantasie elkaar ontmoeten. In films als “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” en “Ex Machina” wordt de interactie tussen mens en kunstmatige intelligentie (AI) op boeiende manieren verkend. Deze films geven ons inmiddels stof tot nadenken over hoe we AI in ons eigen leven toepassen en hoe we kunnen voorkomen dat we struikelen over de digitale stenen op ons pad.

Enen en nullen

Kunstmatige intelligentie is in zijn wezen een uitgebreide rekenmachine, een systeem dat antwoorden berekent op basis van de gegeven input en instructies. Maar, net als de mysterieuze machine in “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” genaamd ‘Deep Thought’, kan het systeem alleen maar antwoorden geven op basis van wat het gevraagd wordt. Zo kan de kwaliteit van de output sterk variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de input en de prompts.

Obstakels

Een belangrijke hindernis die we moeten overwinnen, is de onbedoelde bias in AI. Bias kan sluipen in de manier waarop de AI wordt getraind, waardoor het systeem onze vooroordelen onbewust kan weerspiegelen. Dit is te vergelijken met de robot uit de film ‘Ex Machina’, die manipulatieve menselijke eigenschappen begint te vertonen. We kunnen dit tegengaan door het gebruik van diverse en representatieve data, regelmatige controle op bias, en de samenstelling van diverse ontwerpteams die een breed scala aan perspectieven kunnen waarborgen.

Daarnaast is er de mogelijkheid dat AI onjuistheden of fouten verspreidt, een beetje zoals in de film ‘Stargate’, waar één verkeerde interpretatie een geheel nieuwe betekenis creëert. Dit kan worden voorkomen door het implementeren van robuuste controleprocedures, het gebruik van feitenchecktools, en het toepassen van regelmatige updates en feedbackmechanismen.

Is AI het nieuwe goud

Ondanks alle wonderen van AI, is het belangrijk te onthouden dat de technologie niet volledig onafhankelijk is. Net als de bemanning van het ruimteschip ‘Nostromo’ in de film ‘Alien’, speelt de mens nog steeds een cruciale rol in het ontwerpen, trainen, toepassen en controleren van AI-systemen. Het is onze verantwoordelijkheid om deze technologie op een ethische en verantwoorde manier te gebruiken.

In de wervelwind van 1-en en 0-en die we kunstmatige intelligentie noemen, zijn wij mensen de navigatoren. De technologie kan ons helpen nieuwe hoogten te bereiken, maar het is aan ons om te bepalen hoe we deze reis maken. Laten we er dus voor zorgen dat we het juiste pad kiezen, dat ons naar een toekomst leidt waarin AI en mensheid harmonieus naast elkaar bestaan.

Lees meer blogposts van FortyTwoAI

Ook aan de slag met AI?

FortyTwoAI helpt je op weg om de stap te zetten!

Of het gaat om de eerste stap of om een verdiepinsslag te maken, FortyTwoAI is jouw aanspreekpunt om AI in jouw bedrijf te introduceren. Laten we wel wezen, AI is here to stay dus laten we dan meteen eruit halen wat erin zit!