De wereld van kunstmatige intelligentie (AI) staat mogelijk voor een grote uitdaging in de nabije toekomst. Experts waarschuwen dat we in 2026 te maken kunnen krijgen met een zogenaamde “AI data drought” – een tekort aan hoogwaardige data die nodig is om AI-systemen te trainen. Dit tekort zou de verdere ontwikkeling van AI aanzienlijk kunnen vertragen en zelfs de koers van de AI-revolutie kunnen veranderen.
AI-modellen, zoals ChatGPT en DALL-E, hebben enorme hoeveelheden data nodig om accuraat en van hoge kwaliteit te zijn. ChatGPT werd bijvoorbeeld getraind met 570 gigabyte aan tekstdata, wat neerkomt op ongeveer 300 miljard woorden. Het probleem is dat de vraag naar deze data het aanbod dreigt te overtreffen. Onderzoekers voorspellen dat we voor 2026 door de hoogwaardige tekstdata heen zijn als de huidige trends zich voortzetten. Ook lage kwaliteit taaldata zou tussen 2030 en 2050 uitgeput raken, en lage kwaliteit beelddata tussen 2030 en 2060.
Omdat AI een toenemende rol gaat spelen zal de impact van deze droogte flink zijn, vooral economisch. Bovendien zou het de integratie van AI in allerlei apparaten en programma’s kunnen belemmeren, wat wereldwijd levens zou kunnen veranderen.
Gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken. AI-ontwikkelaars kunnen algoritmes verbeteren zodat ze efficiënter omgaan met de data die ze al hebben. Ook kan AI zelf worden ingezet om synthetische data te genereren voor trainingsmodellen. Daarnaast wordt er gezocht naar nieuwe databronnen buiten het vrij toegankelijke internet, zoals bij grote uitgevers en offline opslagplaatsen.
De komende jaren zijn cruciaal voor de toekomst van AI. Maar als we samenwerken en out-of-the-box denken, liggen er volop kansen. Door nu actie te ondernemen en te investeren in slimme oplossingen, kunnen we het datatekort overwinnen en de weg vrijmaken voor de verdere ontwikkeling van AI. Zo kunnen we blijven profiteren van deze boeiende technologie, die ons leven op zoveel manieren kan verbeteren en verrijken. De toekomst van AI is veelbelovend, zolang we maar samen de schouders eronder zetten.
Deze blog is geschreven in samenwerking met Perplexity.