Google Bard vs. ChatGPT

Door: Jaap

18 juli 2023

Nader bekeken

ChatGPT kennen we al een tijdje en inmiddels wordt steeds duidelijker welke mogelijkheden deze tool ons kan bieden. Ondertussen is er een concurrent die de strijd aan kan met ChatGPT, Google Bard. De beloofde AI chatbot van Google was er al in geselecteerde landen, maar nu ook in Europa. En daarbij hebben ze meteen wat nieuwe features geïntroduceerd. Altijd fijn, nieuwe features! We hebben een vergelijking gemaakt van de twee en zetten de overeenkomsten en verschillen op een rij. En misschien wel belangrijker, welke kun je het beste gebruiken voor verschillende taken?

Overeenkomsten en verschillen tussen Google Bard en ChatGPT

ChatGPT en Google Bard zijn beide grote taalmodellen (LLM’s) die zijn getraind op een enorme dataset van tekst en code. Dit betekent dat ze kunnen worden gebruikt om tekst te genereren, te vertalen, verschillende soorten creatieve inhoud te schrijven en je vragen op een informatieve manier te beantwoorden.

De taalmodellen zijn wel verschillend van elkaar. Zo is het taalmodel GPT 4 groter en beter in staat om creatieve tekst te schrijven door de grotere informatie die “erin” zit. Google Bard is daarentegen actueler omdat deze doorlopend getraind wordt. GPT 4 is getraind met data tot 2021. Bard beschikt dus over actuelere informatie dan GPT 4.

De praktijk met Google Bard en ChatGPT

Ik heb de twee tools onder de loep genomen en een vergelijking gemaakt van de twee. Daarbij heb ik gekeken naar verschillende zaken zoals de interface en de uitkomsten van ChatGPT en Google Bard. Ik ga ze beide bij langs om een indruk te geven.

Ik begin met Google Bard

Eerste indruk is dat de interface beter is. Gebruiksvriendelijker zoals je van Google kunt verwachten. Wat ook opvalt is dat ik ook tegen Bard kan praten. Bij het invoeren van je prompt kun je op het microfoontje klikken en je vraag stellen door te praten. Bard kan ook terugpraten door het antwoord voor te lezen. Nice!

Bij de resultaten van Bard kan ik ook andere concepten bekijken. Jouw prompt levert dus niet 1, maar 3 resultaten op waaruit je zelf de beste kunt kiezen. En als het allemaal niet geschikt kan het opnieuw gegenereerd worden. Heel eenvoudig allemaal.

Bard is wel eenvoudig in de zin dat je geen plugins kunt gebruiken om je te helpen. What you see is what you get. Op zich hou ik ervan, en wellicht gaat dit veranderen. Maar ik mis toch wel wat opties.

Wat ik wel handig vind is de knop “Opzoeken op Google”. Dat werkt misschien niet voor alle prompts, maar het is wel makkelijk om zo door te zoeken als je vastloopt bij Bard.

Prompt

Ik geef Bard de volgende prompt:

“Schrijf een tekst over generatieve AI en vertel me de voordelen en nadelen. Beperk je tot ongeveer 300 woorden en gebruikt een schrijfstijl die past bij een kind van 5 jaar.”

Onderstaande afbeelding is de uitkomst. Klik en vergroot om de uitkomst te zien.

Bard resultaat - schrijf een artikel

En dan kijken we naar ChatGPT

De interface van ChatGPT is iets minder gebruiksvriendelijk. Heb je een account, dan vind je je chats aan de rechterzijde. Wat is storend vind is dat ik actief moet kiezen voor GPT 4 ook al heb ik een betaalde account. Ik wil toch de laatste en beste versie voor het geld hebben natuurlijk.

Het handige van ChatGPT is dat je ziet wat er geschreven wordt. Zie je dus dat de toon niet goed is of dat er fouten in het antwoord zitten, dan kun je dit onderbreken en meteen je prompt aanpassen. Zeker handig als je twijfelt aan de prompt die je gegeven hebt of te snel op enter hebt gedrukt.

ChatGPT heeft de optie voor plugins wel. Sterker nog, ChatGPT heeft een heuse pluginstore in beta om plugins toe te voegen. Op dit moment zijn dat 88 pagina’s aan plugins waarui te kunt kiezen. Plugins stellen je in staat betere prompts te schrijven voor ChatGPT. Ben je ontevreden over de output van ChatGPT, dan is het goed om eens te zoeken naar een plugin die je verder kan helpen.

Ik gaf ChatGPT dezelfde prompt als Bard en dit is wat ik terug kreeg. Klik op de afbeeldingen om te vergroten.

 

Tijd voor een conclusie welke de beste is?

Laten we nog even langs de zaken gaan die allebei al wel hebben. Zo kun je je chats delen met anderen, kun je de antwoorden kopieëren en blijven chats bewaard zodat je nog eens terug kan lezen of verder kan gaan in de chat. Wel handig als je een prompt hebt gebruikt die is bevallen.

En dan nu een conclusie?

Nee, sorry. Zowel Google Bard als ChatGPT zijn volop in ontwikkeling. Dat maakt het lastig om keiharde conclusies te trekken. Over een week, maand of jaar is alles weer compleet anders.

Welke het beste is ligt aan wat je nodig hebt. Google Bard kun je gebruiken voor research en ChatGPT voor creatiever schrijven, al viel het me op dat Bard al stappen heeft gemaakt ten opzichte van een maand geleden.

Wie er straks met de winst vandoor gaat is ook niet te zeggen. Bard heeft alweer nieuwe features in de pijpleiding, zoals het geven van afbeeldingen, dat ze in de nabije toekomst grote stappen zullen maken.

Lees meer blogposts van FortyTwoAI

Ook aan de slag met AI?

FortyTwoAI helpt je op weg om de stap te zetten!

Of het gaat om de eerste stap of om een verdiepinsslag te maken, FortyTwoAI is jouw aanspreekpunt om AI in jouw bedrijf te introduceren. Laten we wel wezen, AI is here to stay dus laten we dan meteen eruit halen wat erin zit!