Laat je podcast door AI monteren met Autopod

Door: Jaap

10 januari 2024

Nader bekeken

Hopelijk heb je het al gezien en zelfs al beluisterd, onze podcast staat online! Vanaf nu gaan we maandelijks een podcast maken en jou op die manier ook op de hoogte houden van de ontwikkelingen en trends die wij zien en meekrijgen. Maar… Daar gaat dit artikel niet over.

Autopod

Dit artikel gaat over Autopod. Deze tool is ontzettend handig om jouw podcast te knippen en plakken, tenminste als je er ook video bij hebt. Dikke tip van mij, doe er ook video bij indien mogelijk. Op die manier heb je een extra kanaal om je podcast te streamen en dat is nooit weg!

Goed, Autopod dus. Als je een video opneemt bij je podcast, dan doe je dat met een camera op iedere deelnemer aan de podcast. Dus in ons geval hadden we elke een eigen videospoor en een spoor voor een wide shot. Drie sporen dus. Maar, als je de beelden wil knippen en plakken dan is dat best wat werk. En laten we wel wezen, dit vergt geen hogere montagekunde om te maken, het is redelijk rechttoe rechtaan. Ondanks dat kost het best veel tijd, en dat is waar Autopod om de hoek komt kijken.

Montage met AI

Autopod is een extensie voor Adobe Premiere Pro. Het stelt je in staat om de montage helemaal voor rekening te nemen. Dus in plaats van zelf te knippen en plakken doet Autopod dat voor je. En snel! Mijn montage van anderhalf uur video verliep in nog geen 10 minuten. Net genoeg tijd om een kop koffie te pakken.

Na een paar minuten ziet je tijdlijn in Premiere Pro er zo uit!

Check de video om het resultaat te zien. En check onze podcast op jouw favoriete podcastplatform.

Werken met Autopod

Goed, mooie promo. Maar in de werkelijkheid gaat dat anders, toch? Nee dus. Als je alles goed klaar zet qua sporen en dergelijke heb je de montage snel klaar. Ik maakte de fout dat ik niet even twee teugen adem had genomen voor ik begon. Ik begon alles in te laden en liet Autopod lopen. Dat moet je dus niet doen. Mijn tips zijn de volgende.

  • Zorg dat je de audiosporen goed aan elkaar koppelt. In ons geval heb ik het beeld van Bas gekoppeld aan het geluidsspoor van Bas. En hetzelfde voor mijn spoor. Toen ben ik deze in gaan laden. Let op, bij het Autopod schermpje moet je nog wel even namen geven aan de sporen zodat het allemaal met elkaar klopt. Voor deze sync heb ik ‘merge clips’ gebruikt. Dan zijn ze gekoppeld voor je ze gaat bewerken. Zorg er ook voor dat, als er audio aan de video is gekoppeld, deze ook verwijderd wordt.
  • Naast deze twee video- en audiosporen had ik een derde videospoor, zonder audio. Geen probleem, want de ingeladen audiosporen zijn voldoende. Maar, zorg dat je deze ook synchroniseert met de andere sporen. Deze sync heb ik gedaan met ‘synchronize’ nadat ze op de tijdlijn zijn toegevoegd. Dan synchroniseert Premiere Pro alle beelden en geluiden met elkaar zodat alle sporen gelijk lopen.
  • Vervolgens zorg je dat alle sporen aan begin en eind op hetzelfde moment beginnen, in ons geval nadat we alle lachbuien en versprekingen achter rug hadden, en geef je Autopod opdracht om los te gaan! En de magie begint.

Toffe andere opties zijn social clip cutter, en jump cutter. Daarmee maakt Autopod automatisch clipjes voor de socials en haalt hij stiltes uit de montage, vooral om te voorkomen dat het ‘doodvalt’. Let op, de video wordt hierbij ook gesneden, wat een vreemd effect kan opleveren. Ik heb deze opties niet gebruikt. Ik ben al heel erg onder de indruk van de belangrijkste functie.

Ga ik door met Autopod?

Al met al is het een toffe tool die het monteren van een podcastvideo kinderspel maakt. Je kunt het proberen met een gratis proefperiode. Doe dat vooral zodat je weet wat je eraan hebt. Vaak aan het editen voor een podcast? Dan is het wat mij betreft een must om te hebben.

Ik blijf het in ieder geval wel gebruiken. Op deze manier kunnen we podcasts opnemen en in heel korte tijd online hebben.

Lees meer blogposts van FortyTwoAI

Ook aan de slag met AI?

FortyTwoAI helpt je op weg om de stap te zetten!

Of het gaat om de eerste stap of om een verdiepinsslag te maken, FortyTwoAI is jouw aanspreekpunt om AI in jouw bedrijf te introduceren. Laten we wel wezen, AI is here to stay dus laten we dan meteen eruit halen wat erin zit!