Midjourney brengt versie 6 online

Door: Jaap

02 januari 2024

Nader bekeken

Net voor de kerst kregen gebruikers van Midjourney de mogelijkheid om versie 6 van de afbeeldingsgenerator te gaan gebruiken. Als je het aan mij vraagt is Midjourney de koploper als het aankomt op het genereren van beeld. Met v6 doen ze er een schepje bovenop en maken ze het de concurrenten weer een stukje moeilijker om bij te blijven.

Al bekend met Midjourney?

Midjourney is een AI die afbeeldingen genereert, dat moge inmiddels duidelijk zijn. Met Midjourney ben je ook in staat veel af te wisselen met afbeeldingen, qua stijl, compositie en dergelijke. Andere vergelijkbare tools bieden dit ook, maar hebben vaak beperkingen die er niet lijken te zijn voor Midjourney.

Gebruik je Midjourney al? Dan gaat er wel het een en ander voor je veranderen. Dat meldt het bedrijf althans in de update die ze hierover geven: “Prompting with V6 is significantly different than V5. You will need to ‘relearn’ how to prompt.” Het bedrijf zegt dat v6 gevoeliger is voor de prompt. Toevoegingen die je gewend bent te geven zijn nu overbodig. Denk aan toevoegingen als “photorealistic” of “4K” en vergelijkbare aanvullingen.

Daarnaast adviseren ze je om duidelijker te zijn in je prompt. Vertel wat je wil zien en sla geen detail over. Midjourney kan langere prompts aan, waardoor je in staat bent gedetailleerdere prompts te geven.

Bovenstaande afbeeldingen komen uit Midjourney v5.2. Ze zijn gegenereerd met de prompt: an older woman, close up, 35mm lens –style raw

Onderstaande afbeeldingen komen uit v6 van Midjourney. Ze zijn gegenereerd met dezelfde prompt als de eerder getoond afbeeldingen. 

Gebruik de parameters van Midjourney

Waar je voorheen zelf iets toevoegde aan de prompt voor Midjourney, zoals “photorealistic”, is het advies nu om meer de instellingen van Midjourney zelf te gebruiken. De parameters zoals –ar 16:9, –q, –stylize en dergelijke. Gebruik je deze parameters nog niet? Dan hebben we een handige prompting gids voor je gemaakt. Deze is voor v5.2 gemaakt, maar ook voor v6 zul je deze parameters kunnen gebruiken.

Zodra de parameters voor v6 helder zijn zullen we een update van de prompting gids online plaatsen. 

Wat is er goed aan Midjourney v6?

De nieuwste versie van Midjourney bevindt zich in het Alpha-stadium. Dat wil zeggen dat gebruik aan sterke veranderingen onderhevig is en dat er nog hard aan wordt gewerkt. Ondanks dat stimuleren ze de gebruiker deze versie aan te zetten.

Midjourney belooft bij deze versie dat de afbeeldingen dichter bij de prompt blijven. Over het algemeen zijn gebruikers zeer dan ook te spreken over Midjourney. Vooral omdat de tool realistischere afbeeldingen lijkt te genereren dan voorheen.

Ook kan, in beperkte mate, tekst worden toegevoegd. Plaats daarvoor de gewenste tekst in je prompt tussen aanhalingstekens in je prompt. Ik heb dit geprobeerd, en het laat nog wat te wensen over. Het is een stapje vooruit, maar er wordt nog het een en ander om de prompt heen verkeerd gedaan. Het is duidelijk ‘work-in-progress’.

Updates blijven komen

Midjourney zegt 9 maanden aan deze versie te hebben gewerkt. Zoals ik al zei is de tool in een vroeg stadium en zullen veel updates volgen. Die kunnen grote of kleine impact hebben op het gebruik.

Midjourney waarschuwt gebruikers op dit moment alvast voor het veranderde gebruik. Ben je een regelmatige gebruiker van Midjourney, dan zul je opnieuw moeten wennen aan het prompten en de werking van de tool. 

Ik heb versie 6 ingesteld als de standaard versie om te genereren en ik raad iedereen aan dat ook te doen. Dan kun je alvast wennen aan de nieuwe werkwijze. 

Lees meer blogposts van FortyTwoAI

Ook aan de slag met AI?

FortyTwoAI helpt je op weg om de stap te zetten!

Of het gaat om de eerste stap of om een verdiepinsslag te maken, FortyTwoAI is jouw aanspreekpunt om AI in jouw bedrijf te introduceren. Laten we wel wezen, AI is here to stay dus laten we dan meteen eruit halen wat erin zit!