Oke, wat is Rewind AI?
Iedereen kent het wel, dat moment waarop je iets intrigerends hebt gezien of gelezen en het weer wilt opzoeken, maar het spoor bijster bent. Enter Rewind AI. Maar hoe revolutionair is deze tool echt, en welke potentiële nadelen brengt het met zich mee?
Rewind AI belooft een einde te maken aan eindeloos zoeken. Het positioneert zich als een persoonlijke, allesziende en alhorende AI-assistent. Handig, maar hoe zit het met de implicaties van een dergelijke constante ‘big brother’-aanwezigheid in ons leven?
Een voorbeeld
Laten we een alledaags scenario pakken. Je begint je dag met het lezen van mails en wat scrollen door sociale media. Met koffie binnen handbereik stort je je op een nieuw artikel over kunstmatige intelligentie. Dan schiet je te binnen dat je iets interessants over dit onderwerp had gelezen. Normaal gesproken zou je als een bezetene zoeken, maar met Rewind AI voer je gewoon een zoekwoord in, en hoppa! Screenshots en informatie staan in enkele klikken tot je beschikking. Maar het gaat verder dan dat! Rewind kan je online meetings transcriberen, wat je de mogelijkheid geeft om ze achteraf te doorzoeken op specifieke informatie. Een perfecte manier om belangrijke gesprekspunten te herbeleven.
AI-assistent
De AI-assistent van Rewind gaat op zoek naar de specifieke informatie waar je om vraagt. Een proces dat wat geheimzinnig lijkt, maar in de praktijk verbluffend effectief is in het vinden van de gezochte informatie. Rewind benadrukt dat je informatie lokaal opgeslagen blijft en verbruikt gemiddeld zo’n 14 Gb per maand van je opslagruimte, terwijl het ook ongeveer 1 tot 5% van de CPU gebruikt voor opnames. Alleen relevante informatie wordt gedeeld met het Large Language Model (LLM) bij het opstellen van samenvattingen van meetings.
Er knaagt iets
De belofte van Rewind om het leven te stroomlijnen is aantrekkelijk, vooral voor mensen die vaak zaken kwijtraken of continu aan het zoeken zijn. Maar, de continue monitoring en de vage privacy beloften roepen ernstige vragen op. Wie heeft er toegang tot deze data en hoe veilig is deze eigenlijk?
Conclusie
Voor mensen die vaak dingen kwijtraken of voortdurend zoeken, is Rewind een prachtige tool om de dag te stroomlijnen. Het is bijvoorbeeld een uitkomst voor mensen met ADHD, maar eigenlijk geschikt voor iedereen die gedurende de dag diverse taken heeft. Toch zijn duidelijke antwoorden op vragen over beveiliging en privacy noodzakelijk, en het is aan de gebruiker om te bepalen of het comfort van deze tool opweegt tegen de implicaties van een AI die continu meekijkt en -luistert.