RunwayML brengt jouw foto's tot leven - Check meer bij FortyTwAI

RunwayML de ontzettend toffe AI-multitool

Door: Jaap

17 november 2023

Nader bekeken

Ongetwijfeld heb je al eens gehoord van Midjourney of Dall-E. Niet in de laatste plaats omdat wij er weleens over geschreven hebben. Dat is niet gek, het zijn tools die het makkelijk maken om afbeeldingen te genereren en die afbeeldingen zijn verrekte goed. Wat vooral ook opvalt is hoe snel deze zich ontwikkeld hebben in korte tijd. Ontzettend knap.

De gemene deler bij deze tools? Ze richten zich op één ding, afbeeldingen genereren. Maar wat als je een AI-multitool tot je beschikking hebt. Een tool waar je, voor een vast bedrag per maand, meerdere mogelijkeden hebt in één overzichtelijke interface. Dat is RunwayML.

RunwayML

Runway omschrijft zichzelf als volgt:

We are building artificial intelligence systems to usher in a new era for creativity where the best stories are yet to be told.

RunwayML is dus een creatief platform dat gebruikmaakt van AI om een breed scala aan tools te bieden voor het genereren en bewerken van foto’s, video’s en audio. Het stelt gebruikers in staat om zonder diepgaande kennis te werken aan creatieve projecten. ​En de belangrijkste troef die ze momenteel in handen hebben, tekst-naar-video. Laten we een paar van de tools langslopen.

Video van RunwayML

Met RunwayML ben je in staat met een eenvoudige prompt een video te genereren. Verwacht geen speelfilms van een uurof dikke actiescénes, maar bewegend beeld van een paar seconden. Het lijkt niet veel, maar de kwaliteit van de beelden stelt niet teleur. Hiernaast zie je een voorbeeld van de prompt “a flowing river”.

Heb je een specifiek beeld dat je tot leven wil wekken, dan gebruik je een foto die RunwayML omzet naar een video. En is dat niet voldoende, dan kun je ook nog combineren, een foto en een prompt.

Runway stelt je, naast het genereren van video, ook in staat video te bewerken. Zo kun je onderdelen verwijderen, slowmotion tovoegen aan video en achtergronden uit video verwijderen. 

Sommige tools, zoals scenedetectie of motiontracking kun je kennen van Adobe programma’s. En dat maakt RunwayML zo interessant. Het biedt een scala aan opties die je verder helpen om je verhaal te vertellen of content te optimaliseren.

Afbeeldingen van RunwayML

Zoals gezegd is RunwayML een multitool die veel mogelijkheden biedt. Dus je kunt ook afbeeldingen genereren. Maar daar stopt het niet, achtergronden vervangen, wissen en vervangen, afbeeldingen uitbreiden, kleuren toevoegen en afbeeldingen opschalen. Het zijn allemaal mogelijkheden van Runway om jouw afbeeldingen te verbeteren of aan te passen aan jouw behoefte.

Hiernaast een voorbeeld van een gegenereerde afbeelding in RunwayML: ‘a cat in the street’.

Als je bekend bent met Adobe Firefly, Runway is qua interface vergelijkbaar. Je hebt de controle over een aantal zaken, zoals het formaat, de stijl, het medium (aquarel, graffiti, foto etc), en de stemming. Die laatste kende ik overigens nog niet van andere tools.

Het detailniveau van Midjourney haalt Runway nog niet. Kijk je naar de vingers van de vrouw (‘A young woman looking intro a camera in the streets’), dan zie je dat daar nog een en ander mis loopt. Toch vind ik de kwaliteit erg goed en zou ik Runway goed kunnen gebruiken. 

Multitool RunwayML

Ik heb niet alle opties bekeken. Maar Runway is een geweldige aanvulling in het arsenaal aan AI-gereedschappen. Het biedt mogelijkheden te over en doet dat op een hoog niveau. Sterkste punt wat mij betreft? Het genereren van video. Het geeft nieuwe mogelijkheden die ik zeker ga benutten.

En dan heb ik nog niet eens de kans gehad om de nieuwste optie te gebruiken, Motion Brush. Een optie om specifieke onderdelen uit een afbeelding tot leven te wekken. Het is nog niet beschikbaar om te testen, maar het belooft een mooie aanvulling te worden. Op deze manier krijg je nog meer controle over de beweging in de video.

Het is lastig om vast te stellen wie wat gaat hebben aan Runway, niet dat het geen geschikte doelgroep heeft, eerder teveel. Creatives en marketeers kunnen er zeker mee aan de slag, maar Runway biedt zoveel opties dat ik me niet kan voorstellen dat het daarbij blijft. Toffe tool, of beter, toffe gereedschapskist!!

Je kunt RunwayML gewoon proberen met een account. Je krijgt gratis een aantal tokens om mee aan de slag te gaan. En het is meer dan voldoende om een aantal dingen te proberen. Dus heb je interesse? Het is zeker de moeite van het proberen waard!

Lees meer blogposts van FortyTwoAI

Ook aan de slag met AI?

FortyTwoAI helpt je op weg om de stap te zetten!

Of het gaat om de eerste stap of om een verdiepinsslag te maken, FortyTwoAI is jouw aanspreekpunt om AI in jouw bedrijf te introduceren. Laten we wel wezen, AI is here to stay dus laten we dan meteen eruit halen wat erin zit!