Hoe AI design makkelijker maakt

Door: Jaap

20 oktober 2023

Blog

Designers opgelet, je werk gaat veranderen! Na de aankondigingen van Canva komt ook Adobe opnieuw met het nieuws dat Firefly nog verder wordt geïntegreerd in de tools van de softwaregigant. Exciting times!

De aankondigingen betekenen dat design een stuk makkelijker wordt voor iedereen. De drempel is lager voor beginners, de mogelijkheden groter voor ervaren designers en al met al zal het ontwerpproces een stuk sneller gaan. Een overzicht van de aankondigingen.

 

Canva

Canva’s Magic Studio heeft een scala aan AI-gedreven tools en functies die zijn ontworpen om het creatieve proces te transformeren en te stroomlijnen. Hier zijn de belangrijkste kenmerken uitgelicht:

Magic Designs en Magic Video

Stelt gebruikers in staat om visuals en video’s te maken met behulp van AI, wat het proces van het creëren van multimedia content sterk vereenvoudigt.

Magic Write en Magic Text to Video

Deze tools helpen bij het creëren van tekst en het converteren van tekst naar video, waardoor het gemakkelijk is om visuele content te genereren vanuit tekstinput.

Magic Switch, Magic Expander, en Magic Grab

Tools gericht op het bewerken en manipuleren van ontwerpelementen, waardoor gebruikers eenvoudig elementen in hun ontwerpen kunnen aanpassen.

Advanced Image Editing Tools

Een set van AI-gestuurde beeldbewerkingstools zoals Magic Grab, Magic Expand, en Magic Morph die het bewerken en verbeteren van afbeeldingen vergemakkelijken, door gebruikers in staat te stellen om beelden op een intuïtieve manier te manipuleren en aan te passen.

Integratie van AI-technologie

Magic Studio maakt gebruik van de nieuwste AI-technologie om unieke en gepersonaliseerde ontwerpen te genereren, waardoor gebruikers prachtige visuals kunnen creëren die hun publiek zullen boeien.

Adobe

Adobe heeft een aanzienlijk aantal nieuwe AI-functies en updates gelanceerd over de vlaggenschipapplicaties van Creative Cloud, waaronder Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, en Adobe Premiere Pro, als onderdeel van hun nieuwste release onthuld op Adobe MAX 2023​. Hier zijn enkele hoogtepunten:

Adobe Photoshop

Generative Fill en Generative Expand: Deze functies, aangedreven door Adobe’s Firefly technologie, zijn diep geïntegreerd in Photoshop-selectie en -lagen, waardoor gebruikers hun creatieve visie tot realiteit kunnen maken​​.

Adobe Illustrator

Text to Vector Graphic: Een nieuwe generatieve AI-functie aangedreven door het Firefly Vector Model, waarmee gebruikers snel en gemakkelijk een breed scala aan bewerkbare vectorafbeeldingen kunnen genereren vanuit een eenvoudige tekstprompt​.

Retype en Mockup: Twee nieuwe AI-aangedreven tools die het werkproces versnellen door statische tekst om te zetten in bewerkbare tekst en vectorafbeeldingen slim op echte toepassingsmockups te plaatsen​​.

Adobe Premiere Pro

Text-Based Editing: Een belangrijke update met automatische detectie van opvulwoorden, waardoor het gemakkelijker wordt om ongewenste dialoog in één stap te verwijderen met behulp van bulkdelete. Bovendien zijn er nieuwe integraties met Facebook, TikTok en YouTube voor eenvoudiger delen van content over sociale platforms​.

Overige updates

In Adobe After Effects is er een AI-aangedreven Roto Brush om objecten snel te isoleren in beeldmateriaal voor het creëren van visuele effecten en composities​.

Adobe Stock introduceert nieuwe door Adobe Firefly aangedreven tools zoals Text to Image en Expand Image voor het transformeren van tekstprompts in unieke beelden en het uitbreiden van beelden buiten hun beeldverhoudingen met door AI gegenereerde content​​.

De impact op designers

De recente onthullingen van Canva en Adobe openen een venster naar een wereld waarin AI en menselijke creativiteit samenvloeien om buitengewone ontwerpuitkomsten te genereren. Deze technologische sprong voorwaarts gaat veel verder dan alleen maar nieuwe tools aanbieden; het wijst op een verschuiving in hoe ontwerpers hun werk benaderen en uitvoeren.

Efficiëntie en productiviteit

De AI-gedreven tools zoals die worden aangeboden door Canva’s Magic Studio en Adobe’s Firefly Modellen, stellen ontwerpers in staat om met grotere efficiëntie en snelheid te werken. Routine- en tijdrovende taken kunnen nu worden geautomatiseerd, waardoor ontwerpers meer tijd hebben voor creatieve exploratie en innovatie. De feature zoals Text to Vector Graphic in Illustrator en Magic Text to Video in Canva zijn voorbeelden van hoe AI het proces kan stroomlijnen, waardoor de productiviteit wordt verhoogd.

Creatieve vrijheid

Met AI aan hun zijde, hebben ontwerpers nu toegang tot een uitgebreid spectrum van creatieve mogelijkheden. Ze kunnen experimenteren met nieuwe stijlen, technieken, en media met een snelheid die eerder niet mogelijk was. De AI-gestuurde tools fungeren als een springplank voor creativiteit, waardoor ontwerpers buiten hun comfortzones kunnen treden en nieuwe horizonten kunnen verkennen.

Leren en groeien

De integratie van AI in ontwerptools biedt ook een kans voor ontwerpers om te leren en te groeien. Ze kunnen nieuwe vaardigheden opdoen en hun begrip van AI en machine learning verdiepen, wat essentieel zal zijn naarmate deze technologieën een steeds grotere rol gaan spelen in de ontwerpindustrie.

Uitdagingen en overwegingen

Hoewel de vooruitgang opwindend is, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee. De grootste zorg is wellicht het behoud van menselijke creativiteit en originaliteit in een wereld die steeds meer door machines wordt gedomineerd. Er is ook de angst dat overmatige afhankelijkheid van AI de unieke menselijke touch in ontwerpen zou kunnen verminderen.

Bovendien, terwijl AI ongetwijfeld helpt om de toegankelijkheid van design te vergroten, roept het ook vragen op over de waarde van professioneel design en de rol van ontwerpers in deze snel evoluerende landschap. Het is een delicate balans tussen het omarmen van de efficiëntie en de innovatie die AI biedt, en het behouden van de kernwaarden en de expertise die menselijke ontwerpers aan de tafel brengen.

Lees meer blogposts van FortyTwoAI

Ook aan de slag met AI?

FortyTwoAI helpt je op weg om de stap te zetten!

Of het gaat om de eerste stap of om een verdiepinsslag te maken, FortyTwoAI is jouw aanspreekpunt om AI in jouw bedrijf te introduceren. Laten we wel wezen, AI is here to stay dus laten we dan meteen eruit halen wat erin zit!